Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Triumph Bonneville Bobber: Hot rod v britském stylu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Britská značka Triumph s nejnovějším členem rodiny modelů Bonneville míří zpět do třicátých a čtyřicátých let, ale pouze vzhledem, protože technika je naprosto současná.

Triumph v současnosti patří k nejaktivnějším světovým výrobcům motorek v retro stylu, ale doposud se s modely řady Bonneville vracel především do šedesátých let a servíroval nám vedle standardních provedení i atraktivní café racery a scramblery.

Novinka v podobě modelu Bonneville Bobber se zhlédla ve stylu, který se zrodil ve Spojených státech amerických ve čtyřicátých letech dvacátého století.

Tomu plně odpovídá jeho vzhled a především pojetí nově vyvinutého rámu. Ten působí na první pohled dojmem, že je stejně jako u motorek let třicátých bez odpružení zadního kola, ale Triumph ve skutečnosti použil podobné řešení, jaké již řadu let využívá Harley-Davidson u své řady Softail, kdy je odpružení zadního kola ukryto pod sedlem.

Nový rám s delším rozvorem oproti standardnímu Bonneville má jezdci na Bobberu poskytovat uvolněnější pozici za řídítky, kterou lze ovšem díky sedlu stavitelnému podélně i výškově měnit.

Triumph prozatím nezveřejnil technická data své novinky, ale její označení a zařazení do rodiny modelů Bonneville odhaluje, že jejím srdcem je kapalinou chlazený řadový dvouválec o objemu 1,2 litru, který má být údajně naladěn na poskytování většího točivého momentu při nižších otáčkách. Kontakt s asfaltem zajistí 19palcové přední a 16palcové zadní kolo s pneumatikami Avon Cobra.

Přes svůj klasický vzhled je tento stroj vybaven řadou moderních prvků od pohonné jednotky, splňující emisní normu Euro 4 přes brzdový systém s ABS a vypínatelnou kontrolu trakce až po dvojici jízdních režimů pro jízdu v normálních podmínkách a dešti.

V rámci prvního odhalení nového modelu uvádí Triumph, že jej doplní rozsáhlý katalog příslušenství, v němž nebudou chybět různý druhy řídítek, sedel, blatníků nebo tempomat.

Zveřejnění dalších informací k modelu Bonneville Bobber se očekává během veletrhu EICMA pořádaného od 8. do 13. listopadu letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)