Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Cambridge vyvíjí nové Li-O2 akumulátory. Konečně elektroprůlom?

Michal Fokt
Diskuze (26)
Nové Lithium-air akumulátory, které vyvíjí tým z univerzity v Cambridge, mohou výrazně prodloužit akční rádius elektromobilů.

Dnes už snad neexistuje automobilka, která by nevěřila, že budoucnost automobilizmu patří elektromobilům, jen se stále čeká na výraznější posun v oblasti vývoje akumulátorů. Ty dnešní jsou, i přes nezpochybnitelný pokrok, učiněný za posledních 15 let, stále ještě příliš těžké a mají malou kapacitu, což má vliv na ovladatelnost a omezený jízdní dosah.

Změnit by to měly Li-O2 akumulátory, které vyvíjí vědci v University of Cambridge. Jejich baterie by měly mít až desetinásobně vyšší energetickou hustotu než dnešní Li-Ion články. Ba co víc, měly by vážit pouhou pětinu těch současných a co je možná vůbec nejdůležitější - výrobní náklady by měly být také na dvaceti procentech ceny li-ionek.

Tou horší zprávou je, že vývoj by mohl trvat ještě více než 10 let. Největším problémem, jemuž vědci čelí, je obtížné nabíjení i vybíjení článků, ovšem pokud se to povede vyřešit, měly by být Li-O2 baterie stabilnější a s větší účinností. Lithium-air akumulátory by měly vydržet více než 2000 dobíjecích cyklů a účinnost se bude pohybovat kolem 93 %.

Michal Fokt
Diskuze (26)
4. 11. 2015 08:56
Re: Predstavte si ...
Kam to dotáhli to vidíme teď všichni. Kolik je to bude stát je ještě otázka >:D Rozhodně je ten jejich "překotný" vývoj na poli dieselů bude stát pozici největší automobilky na světě >:D
Re: Predstavte si ...
Podobný argument mi napíše každý, koho na túto tému trochu podpichnem. A kde si tých 15 rokov bol, keď ťa okrem posledného obdobia nebolo vidno...? :-!
Re: Predstavte si ...
Sakra, tí to posrali, že ťa neangažovali... Kam to s tebou mohli dotiahnuť... >:-[]
Avatar - Barry Lyndon
3. 11. 2015 11:18
Re: dalsi aku snu??
Diesel konečně končí >:D
Avatar - Barry Lyndon
3. 11. 2015 11:17
Re: Predstavte si ...
já už na webu antidieselově hateruju minimálne 15 let.... >:D

Je paradoxní, že na diesely došlo až v situaci, kdy se přece jen trochu zlepšily