Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Kopřivnici začne výstava věnovaná výročí prvního auta Präsident

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Technické muzeum Tatra v Kopřivnici na Novojičínsku zahájí ve čtvrtek 13. dubna výstavu Od Präsidenta do 21. století.

Připomene tak 120. výročí stavby prvního automobilu Präsident, kterou ve městě začala tradice výroby automobilů. ČTK to dnes sdělila kurátorka muzea Michaela Bortlová.

"Cílem výstavy je nejen připomenutí počátků výroby prvního automobilu Präsident, ale i poohlédnutí se po dalších důležitých historických meznících ve výrobě automobilů Tatra v 20. století," uvedla Bortlová. Mezi automobily v muzeu uvidí lidé panely s fotografiemi a dokumenty, rozděleny jsou do dekád začínajících a končících sedmičkou.

Präsident byl prvním automobilem v Rakousko-Uhersku, který byl vyroben v továrním provozu. Z kopřivnické továrny vyjel v březnu 1897. "Od té doby prošel vývoj automobilů dynamickými změnami, které nemají s prvními automobily mnoho společného, a proto se pravidelné desetileté periodické připomínky zahájení výroby automobilů v Kopřivnici staly symbolickými milníky, které až do současnosti kontinuálně udržují povědomí o dějinách rozvoje automobilismu v českých zemích," uvedla Bortlová. Připomněla řadu technických novinek, s nimiž kopřivničtí konstruktéři přišli - například tatrováckou koncepci podvozku nebo éru aerodynamických vozidel první republiky.

Vernisáž začne v muzeu ve čtvrtek v 17:00. Výstava potrvá do letošního 1. října. Muzeum je v dubnu otevřeno od úterý do neděle včetně státních svátků od 09:00 do 16:00. Vstupné stojí 120 korun, zlevněné 80 korun. Lze si také koupit okružní vstupenku do tří kopřivnických muzeí za 140 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
13. 4. 2017 14:55
Pro redakci. Podle čeho....
....se určuje, zda budou fotografie opatřeny popisem? Podle toho, kolik práce to představuje? U této dnešní fotogalerie popisky chybí a docela by se hodily, tady jsou [odkaz] a zrovna zde jsou téměř zbytečné. ;-\ :no: Zde sice popisky jsou také, [odkaz] některé však nejdou celé přečíst a některé jsou zcela mimo mísu.

Už se konečně proberte nebo to raději nedělejte, když to neumíte. :-!