Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Británie F1 2016: Hamilton bez konkurence

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Britskou GP vyhrál suverénně Lewis Hamilton a vysloužil si od domácích diváků potlesk vestoje.

Desátá Grand Prix formule 1 sezóny 2016 se jela na bývalém letišti v britském Silverstone. Startovní listina byla nakonec kompletní. Marcus Ericsson, který havaroval ve třetím tréninku a nezúčastnil se včerejší kvalifikace, mohl startovat. Při bouračce mimochodem čelil přetížení 37 G a stěžoval si samozřejmě na bolesti. Pole position získal včera Lewis Hamilton. Dnešní typicky anglické počasí slibovalo zajímavý závod. V poledne totiž začalo hustě pršet...

Z bezpečnostních důvodů celé pole vyráželo do boje za safety carem bez zahřívacího kola, které v těchto případech není nutné. Pro někoho zvláštní doba, ale lidské životy jsou na prvním místě a nevyplatí se s nimi hazardovat. Použití mokrých pneumatik představovalo v nepříznivých přírodních podmínkách jasnou volbu. Na trati bylo vody hodně. Safety car ale odbočil po pěti kolech (časově čtvrthodině) do boxů.

Mercedesy a red bully pokračovaly na obutí do deště, většina ostatních pilotů si zajela pro přechodné a v pit lane vypukl řádný chaos. Piloti si vjížděli do cesty, ale naštěstí bez následků. Pascal Wehrlein už měl přezuto a ze závodu jej v 7. kole vyprovodil v Abbey aquaplaning, skončil v mokrém kačírku. Postupně se stavěli v boxech i Ricciardo, Hamilton, Rosberg a Verstappen. Pořadí si víceméně udrželi, ale na čtvrtou příčku se vyšplhal Sergio Pérez (Force India).

Problémy měl naopak Valtteri Bottas, který dostal hodiny a propadl se mimo první desítku. Loni přitom oba monoposty Williams v závodě zpočátku vedly... Massa zato nádherně bojoval s Hülkenbergem o 8. místo a ještě se tam přimíchal Alonso. Hamilton zpočátku rychle ujížděl, ale nakonec se rozdíl mezi ním a Rosbergem ustálil zhruba na 4,5 s. Nejrychlejším byl v tu dobu ovšem třetí Verstappen a vyšlápl si na Nica. Nizozemský teenager zkušeného Němce překonal.

Prvním, kdo přezul na suché pneu, byl v 16. okruhu Vettel a následovali ho další. Palmera mechanici Renaultu vypustili bez pravého zadního kola, což byla neuvěřitelná chyba. Zatlačili jej tedy zpátky na své místo a svou činnost dokončili. Domácí závodník ovšem beztak dostal 10 vteřin stop and go. Odstoupil Romain Grosjean (Haas), který razantně zpomalil. Vettel se ocitl v hodinách, v první zatáčce vjel na mokrý asfalt a to jej rozhodilo.

Pokračovala bitva mezi Massou a Alonsem. Verstappen ujel v 21, kole Rosbergovi už o 4,5 s a stahoval Hamiltona, jenže udělal chybu, o místo sice nepřišel, ale na další stíhačku mohl zapomenout. První zatáčka byla dnes zakletá, mimo se projížděl i Räikkönen. Pérez podlehl Ricciardovi, který se dostal na čtvrté místo. Alonso dostal trojité hodiny, vjel do kačírku, ale nezapadl a pokračoval dál. Jen se musel zbavit Bottase. Piruety předváděl i Carlos Sainz.

Ve 26. kole ztratil Manor i druhý vůz, Haryanto po vyjetí z trati odstoupil. Místo za cílovou rovinkou vyškolilo i Hamiltona, jenže Verstappen jej nestáhl, protože vzápětí udělal stejnou chybu. Vettel se konečně dostal na body, když předjel Kvjata. Nad Silverstone už dávno svítilo slunce, počasí je tu zkrátka nevyzpytatelné. Hodiny v Abbey postihly i Péreze, pořád to klouzalo. Massa s Vettelem se v bitvě octli na chvíli mimo trať. Vinu přiřkli komisaři německému šampionovi, k jeho výslednému času ze závodu připočítali pět sekund. Brazilec si záhy zajel pro novou sadu slicků. Jak to dopadne mezi Verstappenem a Rosbergem? V 39. okruhu se Nico vrátil na stříbrnou příčku.

Vzápětí odstoupil Jolyon Palmer, který tak zakončil nepovedený víkend. Räikkönen zdolal v zatáčce Stowe Péreze, který už má potvrzenou smlouvu s týmem Force India i na příští sezónu, stejně jako Nico Hülkenberg. Rosberg hlásil pět kol před cílem problém s převodovkou, opustil jej sedmý rychlostní stupeň. Dostal z boxové uličky radu, že má řadit rovnou o dvě rychlosti. Což ovšem muselo prošetřit vedení závodu kvůli omezené komunikaci mezi týmy a jezdci. Verstappen tak dostal ještě šanci dostat se před něj, ale už se mu to nepovedlo. Hamilton jezdil neohroženě v čele s náskokem 11 vteřin. Stříbrný mercedes s číslem 44 také projel vítězně cílem.

Dvojvítězství trojcípé hvězdy bylo ale zatím provizorní. Nakonec skutečně celkově druhý muž dnešního závodu obdržel desetisekundovou penalizaci, propadl se v pořadí na třetí místo a vede šampionát vede už jen o jediný bod.

VC Velké Británie F1 2016 – Pořadí v cíli
1.Lewis HamiltonMercedes1:34:55,831 h
2.Max VerstappenRed Bull – TAG Heuer+8,250 s
3.Nico RosbergMercedes+16,911 s
4.Daniel RicciardoRed Bull – TAG Heuer+26,211 s
5.Kimi RäikkönenFerrari+1:09,743 min
6.Sergio PérezForce India – Mercedes+1:16,941 min
7.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1:17,712 min
8.Carlos SainzToro Rosso – Ferrari+1:25,858 min
9.Sebastian VettelFerrari+1:31,654 min
10.Daniil KvjatToro Rosso – Ferrari+1:32,600 min
11.Felipe MassaWilliams – Mercedes+1 kolo
12.Jenson ButtonMcLaren – Honda+1 kolo
13.Fernando AlonsoMcLaren – Honda+1 kolo
14.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1 kolo
15.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
16.Esteban GutiérrezHaas – Ferrari+1 kolo
17.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
DNFJolyon PalmerRenaultodstoupil
DNFRio HaryantoManor – Mercedesodstoupil
DNFRomain GrosjeanHaas – Ferrariodstoupil
DNFMarcus EricssonSauber – Ferrariodstoupil
DNFPascal WehrleinManor – Mercedesodstoupil

F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1.Nico Rosberg168
2.Lewis Hamilton167
3.Kimi Räikkönen106
4.Daniel Ricciardo100
5.Sebastian Vettel98
6.Max Verstappen90
7.Valtteri Bottas54
8.Sergio Pérez47
9.Felipe Massa38
10.Romain Grosjean28
11.Nico Hülkenberg26
12.Carlos Sainz26
13.Daniil Kvjat23
14.Fernando Alonso18
15.Jenson Button13
16.Kevin Magnussen6
17.Pascal Wehrlein1
18.Stoffel Vandoorne1

F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes335
2.Ferrari204
3.Red Bull - TAG Heuer198
4.Williams - Mercedes92
5.Force India – Mercedes73
6.Toro Rosso – Ferrari41
7.McLaren – Honda32
8.Haas – Ferrari28
9.Renault6
10.Manor – Mercedes1

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - AUDIRS6
10. 7. 2016 20:05
Re: Nico potrestán
tu kakaovu babiku ti urobim a poslem postou, len mi napis do SZ adresu. >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]
No nic, dnes to nebolo uplne zle, zase problemy za mokra a potom poondiata prevodovka. :-!
Ak nedostane za prevodovku penalizaciu 5 miest na start. roste, bude gut. :-!
Ale stale by som nehadzal flintu do zita - Lewisovi coskoro dojdu vhodne motory na zavody a bude dostavat penalizacie on - potom to bude lahsie, ale treba sa mat pred nim na pozore. Je nebezpecny aj ked bude startovat povedzne siesty. :-!
Avatar - speedfred
10. 7. 2016 19:50
Re: Nico potrestán
tiež sa obávam varianty č.2.
Do H asi pojdem mrknúť na F1 a začnem praktikovať nejaké " wúdú" na mieste
>:-[]
Avatar - Ham.
10. 7. 2016 19:47
Re: Nico potrestán
No myslím, že ho to může klidně stát celý letošní šampionát, náskok se smrskl na jediný bod a navíc asi bude měnit převodovku, takže nervy v perdeli a Lewis jede na vlně. Teď má Nico jedinou šanci, ukázat, že je mistr a že má nervy jako špagáty a v Maďarsku Lewise roznést na kopytech nebo se definitivně rozsypat. Já sázím na druhou variantu.
10. 7. 2016 19:31
Nico potrestán
Takže Nico dostal +10sec a je třetí. Takže FIA se nažrala a Nica to skoro nic nestálo. Shrnuto, podtrženo. U Mercedesu si můžou říkat co chtějí, těch 5, nebo 10sec někde najedou.
10. 7. 2016 16:49
Nico opět poražen
Nico, pokud je něco jinak jak má být, tak ztrácíš...Takže není suchý závod a Ham si tě dá k snídani i když šetří motor.
Jinak škoda VSC když ti vzadu přezouvali....takhle jim ti vepředu hned odskočili.
Jinak jsem zvědav na penalizaci pro Nica. Zjevné porušení, pokud by ho neinstruovali, tak evidentně nedojede, což sám přiznal...Doufám, že to nevyřeší 5sec penalty, aby se koza nažrala a Ham mu moc bodově neutekl.
Max :yes: je vidět, že už dráždí Riciho.