Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Singapuru F1 2016: Rosberg vyhrál a je znovu v čele šampionátu

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Nico Rosberg zvítězil v Singapuru a posílil své šance na titul. Vydržely mu brzdy, Mercedes zariskoval se změnou strategie a Daniel Ricciardo i přes stíhačku v závěru Němce nedohnal.

Rosberg si brousí zuby na Lewise Hamiltona. Předchozí dva závody vyhrál a před dnešním snížil svou ztrátu v šampionátu na pouhé dva body. Dnes navíc startoval z nejvýhodnější pozice. Pořadí na roštu se ještě měnilo kvůli penalizacím. Nejdrsněji potrestali komisaři Sergia Péreze (Force India), který předjížděl na konci druhé kvalifikace pod dvojitými žlutými vlajkami a ještě podle nich dostatečně nezpomalil. Jednalo se o závěrečný incident Jensona Buttona (McLaren), s bariérou se Brit nakonec potkal.

Současný kvalifikační systém je sice pro diváky atraktivní, ale jezdci mají na zajetí co nejrychlejšího kola jen velmi málo času. Tak porušují pravidla, bohužel i ta bezpečnostní. A to není samozřejmě dobré... Některé zatáčky na okruhu Marina Bay jsou slepé a Sergio nemohl vidět, co se za nimi děje. Tak se nakonec posunul na roštu o osm příček dozadu. Romain Grosjean po vleklých technických problémech (a kontaktech se zdmi a svodidly) měnil převodovku, což znamená trest pěti míst.

Všichni také očekávali stíhačku Sebastiana Vettela (Ferrari), který do závodu vyrážel z konce pole. Loni zde byl mimochodem v kvalifikaci naopak nejrychlejší a vyhrál i závod... Grosjeanovi vystavila stop technika ještě před startem, ani nevyjel z pit lane a jeho nepovedený víkend tedy skončil smutně. Na fantastický začátek sezóny on ani Haas zatím nenavázali. Nica Hülkenberga po zhasnutí červených světel napálil zboku Carlos Sainz (Toro Rosso). Force india si to namířila do boxové zídky a jen těsně minula Verstappenův monopost. Nico se tak dnes svezl asi dvacet metrů, ale naštěstí se mu nic nestalo.

Button ztratil kus předního křídla a Valtteriho Bottase (Williams) stihl v postartovní strkanici defekt. Výjezd safety caru byl nutností. Fin musel do boxů, kde se málem potkal s Vettelem, zbytek pole ale pouze projížděl. Od třetího kola se konečně závodilo! Trochu předčasně, jeden z maršálů zůstal ještě na trati a musel rychle zmizet, jinak mohlo dojít k tragédii. Rosberg udržel vedení, jeho týmový parťák od Mercedesu Hamilton dotíral na druhého Ricciarda (Red Bull). Fernando Alonso jel zpočátku pátý za Räikkönenem, který se záhy přibližoval Lewisovi...

Carlos Sainz pokračoval i s poškozeným vozem a na bodech, ale brzy zajel k mechanikům pro nové obutí, navíc mu komisaři vyvěsili černooranžovou vlajku, takže beztak musel. Vettel se prokousával vpřed, po dvanácti kolech už jel na 13. příčce z dvaceti aut. Max Verstappen po výjezdu z boxové uličky bojoval s Estebanem Oconem, naštěstí nedošlo ke kontaktu. Ocon (Manor) dostal penalizaci pěti sekund za předjíždění pod safety carem.

Rosberg si měl dávat pozor na brzdy, ale ostatním ujížděl. Přezouval krátce po Hamiltonovi a Ricciardovi a zastávka trvala nestandardní 4 s. Do vedení se po pit stopech špičky vyhoupl na chvíli Kimi, ale skutečně pouze na ni. Kvjat se dostal do souboje na nože s Verstappenem a Max dokonce potkal lehce zeď. Příliš ho bitva nenadchla a dával to najevo do rádia, přitom je schopen a ochoten jezdit sám podobně agresivně... Dani bránil své osmé místo urputně. Msta za výměnu pozic v týmech Red Bullu? Jistě ne, jen závodil. Rádiem byl ovšem upozorněn, že bojuje s Alonsem, nikoli s Verstappenem. Jenže Nizozemec na něj recept nenašel.

V tu dobu šestý Vettel už musel pro gumy. Na ultraměkkých se ale záhy dostal na body. To samé se dařilo i Maxovi. Ricciardo se superměkkou sadou stahoval Rosberga, Räikkönen Hamiltona... Jenže Nico poté, co spatřil Daniela v zrcátkách, zase přidal. Ten zastavil ve 33. okruhu pro měkké pneumatiky. Lewis probrzdil, Kimi se přes něj přehoupl na třetí místo, dokonce se dotkli koly! Následně ale spolu s vedoucím Rosbergem jeli také pro měkkou žlutou sadu, Nico už ji měl předtím. Hamilton tak jezdil na čele, ale pouze necelé dvě minuty. V Singapuru je mimochodem limit v pit lane omezen na 60 km/h místo obvyklých 80.

37. kolo bylo konečnou pro Bottase kvůli kuriózní závadě, poruše bezpečnostních pásů. Ricciardo se znovu přibližoval vedoucímu závodníkovi, rozdíl mezi nimi se pohyboval většinou kolem čtyř sekund, po poslední zastávce vzrostl na 5,5, ale Daniel ho snižoval. Nico na rádiovou zprávu reagoval lakonickým „Neříkejte mi to!“. V 45. kole ukončil své dnešní snažení Button. Vettel musel ještě jednou k mechanikům pro ultraměkké obutí, ale vyjel šestý. Následně se tam objevili i Verstappen, Hamilton, Räikkönen a Ricciardo. Kimi s Lewisem si následně prohodili příčky, Brit se tak vrátil na pódium.

Verstappen si při druhé honičce s Kvjatem ťukl do Péreze, ale jeho i Rusa zdolal. Nakonec se mu to povedlo i v případě Alonsa. Max předjížděl na trati hodně, již dříve vyřídil Magnussena. Rosberg zůstával na trati a samozřejmě vedl... Jenže Danielův red bull se mu přibližoval o 2,5 s každé kolo, do cíle jich zbývalo ještě deset a rozdíl mezi prvními dvěma byl 16 s. Vyjde Mercedesu strategie? Nevypadalo to rozhodně tak, tedy alespoň zpočátku... Australan se však zdržel při předjíždění jezdců o kolo a začal zpomalovat. Dojel Nica, ale pořadí už se neměnilo.

Rosberg tedy nakonec zvítězil, jedná se o 21. triumf v jeho kariéře a po letní pauze o hattrick. Vyhoupl se zpět do čela šampionátu, jeho týmový kolega Hamilton se umístil jako třetí. Kimi už na něj neměl, Ferrari odjíždí bez pódia. Vettel se z poslední příčky vytáhl až na pětku. Rosberg si v Singapuru zopakoval jediné stupně vítězů z roku 2008, tehdy ještě na williamsu, ale tentokrát stál o příčku výše. Na bodíky to dnes dotáhli i Fernando Alonso (McLaren), Daniil Kvjat (Toro Rosso) a poslední urval pro sebe a Renault Kevin Magnussen.

VC Singapuru F1 2016 – Pořadí v cíli
1. Nico Rosberg Mercedes 1:55:48,950 h
2. Daniel Ricciardo Red Bull – TAG Heuer +0,488 s
3. Lewis Hamilton Mercedes +8,038 s
4. Kimi Räikkönen Ferrari +10,219 s
5. Sebastian Vettel Ferrari +27,694 s
6. Max Verstappen Red Bull – TAG Heuer +1:11,197 min
7. Fernando Alonso McLaren – Honda +1:29,198 min
8. Sergio Pérez Force India – Mercedes +1:51,062 min
9. Daniil Kvjat Toro Rosso – Ferrari +1:51,557 min
10. Kevin Magnussen Renault +1:59,952 min
11. Esteban Gutiérrez Haas – Ferrari +1 kolo
12. Felipe Massa Williams – Mercedes +1 kolo
13. Felipe Nasr Sauber – Ferrari +1 kolo
14. Carlos Sainz Toro Rosso – Ferrari +1 kolo
15. Jolyon Palmer Renault +1 kolo
16. Pascal Wehrlein Manor – Mercedes +1 kolo
17. Marcus Ericsson Sauber – Ferrari +1 kolo
18. Esteban Ocon Manor – Mercedes +2 kola
DNF Jenson Button McLaren – Honda odstoupil
DNF Valtteri Bottas Williams – Mercedes odstoupil
DNF Nico Hülkenberg Force India – Mercedes kolize
DNS Romain Grosjean Haas – Ferrari nestartoval
F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1. Nico Rosberg 273
2. Lewis Hamilton 265
3. Daniel Ricciardo 179
4. Sebastian Vettel 153
5. Kimi Räikkönen 148
6. Max Verstappen 129
7. Valtteri Bottas 70
8. Sergio Pérez 66
9. Nico Hülkenberg 46
10. Felipe Massa 41
11. Fernando Alonso 36
12. Carlos Sainz 30
13. Romain Grosjean 28
14. Daniil Kvjat 25
15. Jenson Button 17
16. Kevin Magnussen 7
17. Pascal Wehrlein 1
18. Stoffel Vandoorne 1
F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1. Mercedes 538
2. Red Bull - TAG Heuer 316
3. Ferrari 301
4. Force India – Mercedes 112
5. Williams - Mercedes 111
6. McLaren – Honda 54
7. Toro Rosso – Ferrari 47
8. Haas – Ferrari 28
9. Renault 7
10. Manor – Mercedes 1

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Jaros71
19. 9. 2016 14:23
Re: NICOOOO !!!!
Vettel byl nejlepší na trati..
Ferrari to letos moc nezvádá , měli už vyhrát několikrát.
Kimi doplatil na zastávku o kolo za Mercedesem..proč tam nejeli společně s Louisem?
Měli by 3.místo jasné.
Nico pěkný závod start-cíl , Red Bull to ale vymyslel pěkně.. :yes:
Avatar - speedfred
18. 9. 2016 17:19
Re: NICOOOO !!!!
No veru ten záver bol dosť hektický,ale víťazstvo by som doprial aj Ričimu.
Škoda Kimiho,že nedal to 3-tie miesto.
Potešil ma aj Alo a Vet nejako nenápadne,ale vyšliapala to celkom vysoko.
Avatar - maxi!
18. 9. 2016 17:08
Re: super!
neuctivy pristup sa da aj inak pomenovat....
heh, a ako ho vypoklonkovali z Wimbledonu?
:-!
Avatar - Zappa
18. 9. 2016 17:06
Re: NICOOOO !!!!
Nico mal skvelý vikend a po prestavke ukazuje svoju dobrú stránku!
Avatar - AUDIRS6
18. 9. 2016 16:58
Re: super!
- minus ? to tu bude mat o chvilku kazdy, kto sa colen trosku pozitivne stavia k F1... :-!

- Kimi ? JOOOO !!! Škoda, mohol obrat Lewisa este o nejaky ten bodik... >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]