Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Auto bez řidiče od Googlu je stále šikovnější

David Bureš
Diskuze (9)
Prototypy aut bez řidiče z dílny Googlu už najezdily takřka 1,13 milionu kilometrů. Už nyní zvládají sledovat mnoho objektů najednou.

Internetový gigant Google je jedním z velkých propagátorů aut bez řidiče. Vývoj jeho automobilů s automatickým řízením úspěšně pokračuje. Firma známá svým vyhledávačem pomocí přiloženého videa prezentuje, co všechno už její prototypy zvládají.

Velká část vývoje aut bez řidiče probíhá v kalifornském městě Mountain View. Cílem Googlu je vylepšit dopravu v městech, vozy s automatickým řízením mají například zamezit nebezpečným situacím na křižovatkách.

Jízda ve městě je ale zároveň velice složitá. Proti jízdě na dálnici se ve městě kolem jedoucího automobilu hýbou stovky různých objektů – auta, chodci nebo cyklisté. Právě na rozeznání velkého množství objektů se Google při vývoji aut s automatickým řízením zaměřuje. Podle firmy už její prototypy zvládnou sledovat najednou stovky objektů.

Přiložené video dokazuje, že si prototyp Googlu postavený na základech Lexusu RX umí poradit i se složitějšími situacemi v ulicích měst. Automobil se tak už zvládne vyhnout překážce na silnici (například opravovanému úseku vozovky). Před kolejemi pak počká, než se vozy před ním pohnou, aby na nich nezůstal stát.

Vůz rovněž pozná cyklistu, který chce zahnout, tedy v případě, že paží ukáže požadovaný směr. Na přechodu pro chodce zase automobil počká, než chodci přejdou na druhou stranu ulice.

Během testování prototypů autonomních vozů za jejich volantem nadále sedí řidič. Jeho úkolem je hlídat, aby automobil nebyl nebezpečný pro své okolí, a sledovat, jak funguje. Testovací řidič také pozoruje, k jakým situacím na silnici může dojít a jak se při nich vůz zachová.

David Bureš
Diskuze (9)
1. 5. 2014 17:52
Re: Návod na samovraždu ....
Autopilot je spíš takový tempomat. Vůbec létání a řízení jsou dost odlišné činnosti. Létání je hlavně o udržení letadla ve vzduchu. Řízení je hlavně o navigování v provozu. Plus letadlo nemůžeš prostě zastavit, když jsi v koncích a nezvládneš pokračovat dál.

Je tu otázka odpovědnosti. Dokud má počítač dozor, máš někoho odpovědného.
Avatar - dolfi
1. 5. 2014 15:09
A co teprve...
... až budou automatičtí uživatelé internetu...roboti budou prezentovat reklamu robotům... ;-\
30. 4. 2014 21:40
Re: Návod na samovraždu ....
Kdepak, je jen otázkou času kdy počítače začnou chápat co "vidí" a potom už to bude rychlé. Prostě si stejně jako my vytvoří 4D mapu okolí ve které budou registrovat všechny pohybující se i statické předměty. Protože budou mít zorný úhel 360 stupňů, nic jim neunikne. U každého předmětu budou předpokládat nějaké standardní chování, stejně jako řidič. Je pravděpodobné, že auta se budou "učit" a získané znalosti v nestandardních situacích budou sdílet narozdíl od lidí, takže jejich schopnosti porostou u všech zároveň a velmi rychle. Tou dobou už asi přijdou také humanoidní roboti schopní zastat běžné lidské práce včetně řízení auta. K tomu přijdou automaty schopné vést omezenou konverzaci. A potom už konečně vznikne funkční prototyp KITT :-)
30. 4. 2014 21:17
Návod na samovraždu ....
Všetky tie "hračky" sú super .... ale malý problém je v tom, že tieto stroje dokážu reagovať len na "naučené" situácie .... čo teda stíha na väčšinu "bežnej" prevádzky ... ale práve ten "zvyšok" býva nebezpečný ... nie pre ľudí .. ale pre "inteligentné stroje" ....

Ak niekto vidí, že sa na diaľnici chystá núdzovo pristáť malé lietadlo .... ináč vec čo sa už x-krát stala .... tak i menej chápavý vodič pochopí, že treba reagovať ... tak isto vodič zaregistruje napr. veľký balvan pomaly sa kotúľajúci zo svahu na cestu .... resp. proti vozidlu na ceste ....

Čo by asi urobilo to "inteligentné vozidlo" ?

Stačí si pozrieť ako fungujú autopiloti v lietadlách ..... VŹDY ho musí kontrolovať minimáne jeden pilot ... ináč ťažký profík .....

A tu sa chce niekto hrať na tablete ...... pokým sa zorientuje čo sa deje ... tak už "dohral" ....

Uznávam len systémy čo upozorňujú, resp. korigujú jazdu ... představa, že auto pôjde "samo" je ilúzia ....

Taký vlak sa nemôže na trase veľmi "pomýliť" ... a i tak musí byť rušňovodič v strehu .... a to sú už vlaky ináč zabezpečené ... a i ich trate ....
30. 4. 2014 13:03
Re: scifi sa napĺňa
Stroje sice nedělají lidské chyby, ale bývají omezenější v šíři schopností. Jejich forte není improvizace a přizpůsobení se nečekaným situacím. Výhodu mají v kapacitě pro zpracování informací a multitasking.