Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Caterham Super 7 jako funkční model z Lega

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Ze známé stavebnice Lego se dá postavit takřka cokoliv. Například legendární Caterham 7. Dánové mohou být hrdi a Colin Chapman též.

Španěl s přezdívkou Sheepo je fanouškem Caterhamu, pokračovatele legendárního Lotusu 7 Colina Chapmana. Postavil si tedy jeho repliku. Ovšem pozor, z Lega! A ne jen tak ledajakou, originál napodobuje ve všech ohledech a jezdí, Sheepo totiž používá Lego Technic. Žlutý sporťák je 45 cm dlouhý, 23 cm široký a 16 cm vysoký. Ano, není ve skutečné velikosti, tvůrce zvolil poněkud atypické měřítko 1:7. Na stavbu spotřeboval celkem 2,5 tisíce dílů.

Dvoumístný vůz má jako správný Brit na čtyřech kolech volant napravo, výfuk je naopak vlevo, jako u starších modelů Caterhamu, teprve modernější verze jej mají na druhé straně. Zplodiny z něj nevycházejí, pohon má na starosti elektřina. Zmenšenina je skutečně plně funkční, tam, kde je u velkého auta střecha, najdeme celkem pětici elektromotorů, baterie a spínače, které umožňují jízdu. Kapota se dá odejmout, zavěšení imituje přední dvojité lichoběžníky i zadní nápravu De Dion, odpružení péruje, volant otáčí předními koly, pod všemi jsou kotoučové brzdy.

Zmenšený Super 7 má dálkové ovládání, také při jeho vzniku dobře posloužily kostičky stavné stavebnice. Pět rychlostních stupňů i zpátečka k dovádění na asfaltové ploše kdesi v Madridu zcela jistě stačí, jen sekvenční převodovku u velkých caterhamů nehledejte.

Sheepův Super 7 váží 2,2 kg, Colin Chapman by měl z tohoto údaje určitě radost, v jeho filozofii vzniku sportovních aut hrála nízká hmotnost hlavní roli. Pro zmíněného Španěla žlutý „cat“ není první stavbou, z nedávné doby má na svědomí třeba Land Rover Defender, Bugatti Veyron, nebo nákladní Peterbilt 379.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
20. 5. 2013 18:12
NÁDHERA
:yes:
Avatar - cri-cri
20. 5. 2013 17:35
frajer
Ten chlap je frajer, mimo defendra zvladl i mini a Porsche 911 [odkaz] K dokonalosti by to jen chtělo podrobný návod jak to postavit, ale na to bych stejně měl obě ruky levé :-) ale nikdy člověk nevý