Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Mercedes-Benz S umí řídit zcela sám, stačí přidat závaží

David Bureš
Diskuze (11)
Asistent řízení Steering Assist v nové třídě S rozpozná ruce řidiče na volantu. Systém však lze obelhat, klidně pomocí plechovky s nápojem.

Aktuální generace Mercedes-Benzu S umí díky systému Steering Assist samo řídit, kvůli platným předpisům však udrží rychlost a směr jízdy jen pokud řidič stále drží ruce na volantu. Jeden z majitelů si však s tímto problémem poradil.

Na volant svého modelu S 500 připevnil plechovku, která díky své váze simuluje ruku položenou na volantu. Řidič je tak schopen jet i dlouhou trasu třeba s rukama založenýma na hrudi, protože systém nepozná, že je nemá na volantu.

Jezdit bez rukou na volantu ale nedoporučujeme ani v třídě S, a to přestože je vůz vybaven všemožnými asistenty, které dávají pozor na okolní provoz. V redakčním testu S-Klasse jsme si totiž všimli, že asistent řízení má stále rezervy. Například pokud silnice zahýbá pod ostřejším úhlem, neví si auto rady a žádá zásah řízení.

Současná legislativa žádá, aby řidič měl řízení stále na starosti. Z toho důvodu pokud asistent řízení rozpozná, že dal řidič ruce z volantu, vyzve jej k zásahu. Systém rovněž varuje řidiče a časem se vypne, pokud zjistí, že hrozí vyjetí z jízdního pruhu a řidič nedrží volant.

Asistent řízení Steering Assist je doplňkem adaptivního tempomatu Distronic Plus. Systém sleduje podélné i příčné pohyby vozidla při rychlostech až 200 km/h. Jízdní pruhy auto hlídá pomocí stereokamery sledující vodorovné značení. Třída S rovněž jako orientační bod sleduje vozidla před sebou, což se hodí v případě, že pruhy na silnici chybí, nebo jsou špatně čitelné.

David Bureš
Diskuze (11)
15. 7. 2015 19:25
Re: Taky jsem obelhal systém
>:D >:D >:D >:D :yes: :yes: :yes: :yes:
6. 8. 2014 11:02
Re: Elektronika je zlo!
Vyřešeno bezklíčovým přístupem :-)
Avatar - dewill
6. 8. 2014 07:32
Re: Elektronika je zlo!
A ještě automatické zamykání...nejlepší cesta jak si zamknout klíče v kufru 8-s
5. 8. 2014 09:45
Re: Elektronika je zlo!
Mne asi nejvíc štve, když začne auto řvát, že mám klíček v zapalování při otevřených dveřích ;-\
5. 8. 2014 08:43
Re: vyčurat pomodlit a spát
Radši to nezkoušej, já to včera zkusil s pětkovym Golfem a ten je asi chytřejší než esko, páč to hned poznal a neřídil sám..