Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Škoda 110 L jede na Rallye Monte Carlo. Budeme u toho!

David Bureš
Diskuze (1)
Škoda 110 se Rallye Monte Carlo účastnila již v sedmdesátých letech, nikdy však závod nedokončila. Ivan Pistulka to chce letos změnit.

Letošní historické Rallye Monte Carlo se zúčastní i Škoda 110 L českého týmu czechs4monte.cz. Za volant vozu vyrobeného v roce 1976 se posadí zkušený účastník českých rallye Ivan Pistulka. A protože jsme mediálním partnerem projektu, můžete se těšit na to, že počínání sto desítky na Monte budeme bedlivě sledovat.

Na zelenou sto desítku s českou trikolorou na střeše čeká více než 2.000 kilometrů. Účastníci totiž na start samotného závodu vyráží z různých koutů Evropy, česká posádka vyjede v pátek 29. ledna z německého Bad Homburgu. O den později se setká s ostatními účastníky ve francouzských Alpách poblíž Monaka, kde na ni budou čekat rychlostní zkoušky přímo v místě konání o délce takřka 1.500 kilometrů. Samotný přejezd už je měřen – posádky musí dodržovat stanovenou průměrnou rychlost, a to v běžném provozu!

Rallye Monte Carlo Historique se můžou účastnit pouze modely, které se tohoto slavného závodu mezi lety 1955 a 1980 skutečně účastnily. Existuje dokonce podrobný seznam vozidel, která je možné užít. Ze Škodovek se jedná o modely 440/Octavia, 1000 MB, 110 L a 130 RS.

Tým Ivana Pistulky sáhl kvůli nákladům po Škodě 110 L, která se rallye účastnila v letech 1971 a 1972. Automobil do závodu nasadily norské posádky, nejprve Juvberget – Slaererud a rok na to Johansson – Johansen. Ani jedna z nich však do cíle nedorazila, hlavním Pistulkovým cílem je tak dojet. Až poté se bude myslet na výsledek.

O pohon nasazeného vozu se postará čtyřválec o objemu 1100 cm3, který proti sériovému provedení byl upraven tak, aby závodní zátěž přežil. Auto má navíc chladič uložený vepředu a palivovou nádrž zvětšenou z 30 na 58 litrů. Více se o autu dozvíte v přiloženém videu.

Už teď se nemůžeme dočkat, jak si sto desítka na letošní Rallye Monte Carlo Historique povede. Mezi další soupeře budou mimo jiné patřit Renault 5 Turbo, Lancia Fulvia, Lada 1500 S, Jaguar Type E, GAZ M-21 Volha a také Škoda 130 RS.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

16. 1. 2016 08:37
110
Super škodovka ,vše v zadu a tam to má být :-) :yes: