Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Zajímavý pokus Fordu s novým GT

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
Ford of Europe provedl v centru Londýna zajímavý experiment se svým novým GT.

Světová premiéra Fordu GT se odehrála na lednovém autosalonu v Detroitu, následně byl vystaven na březnovém autosalonu v Ženevě, v rámci doprovodného programu se představil v závodním provedení v Le Mans a na konci června se předvedl opět v civilní podobě návštěvníkům Festivalu rychlosti v Goodwoodu.

Snímky i videa nového Fordu GT v uplynulém půlroce zveřejnila nejrůznější světová média a mohlo by se zdát, že povedlo tento supersport dostat i do povědomí lidí, kteří se o automobily zajímají jen částečně nebo vůbec.

Pokus provedený v centru Londýna s exemplářem ve stejném modrém laku jako u výstavních exponátů ze světových autosalonů, ale ukazuje, že veřejnost si při zakrytí všech znaků, znáčků a log tento stroj s Fordem nespojí a mnohem častěji padnou jména jako McLaren, Lamborghini nebo Ferrari.

Ford samozřejmě není první, který experiment se zakrytým označením vozu praktikuje a v letošním roce jej vyzkoušelo například i španělské zastoupení značky Škoda.

To nechalo značku vozu hádat kolemjdoucí u nové generace modelu Superb. V tomto případě téměř čtyřicet procent uvedlo značku správně, ale více než třetina považovala vlajkovou loď mladoboleslavské značky za zástupce některé z německých značek Audi, BMW nebo Mercedes-Benz.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (14)
29. 7. 2015 15:43
Re: Ostuda pro Ford,
Ano, přerušení tradic je největší zlo a defacto tím vyhazují z okna to, co za drahé peníze už jednou vybudovali. GT by měli dělat průběžně a dnes tu mohla být třeba čtvrtá generace a podobné problémy by nemuseli řešit.

Vloni jsem byl v Piešťanech a ta Malokarpatská cesta také vůbec není marná. :-)
Avatar - iudex
29. 7. 2015 15:36
Re: Ostuda pro Ford,
Rozumiem, čo myslíš a v zásade máš pravdu. Ale Ford nemá neprerušenú tradíciu výroby superšportov; predošlé GT sa prestalo vyrábať pred 10 rokmi a teda sa naň už celkom zabudlo, aktuálne GT je tak de facto úplná novinka. Teda najskôr si značka s týmto modelom musí vybudovať renomé tým, že sa bude porovnávať so zavedenou konkurenciou, poukazovaním na to, že ak by sa nebrala do úvahy značka, auto by obstálo aj ako Ferrari a keď už bude mať renomé, môže ďalej budovať identitu modelu tak, aby ho ľudia identifikovali práve ako Ford. A to uznáš, že by nejakou astonovskou maskou našróbobovanou na GT nešlo.
Ad tie vína: tak na koštovku do Nappa Valley by som šiel; zatiaľ sa musím uspokojiť s Malokarpatskou vínnou cestou. :-)
29. 7. 2015 15:23
Re: Ostuda pro Ford,
Třeba to vnímám špatně, ale vnímám to tak, že ten, kdo vyrábí špičkový výrobek se nepotřebuje prosadit stylem hele umím to samé co nějaká celebrita v oboru, kterou všichni znáte jako machra. Ten se totiž skutečnou celebritou v daném oboru nikdy nestane. Zažil jsem před cca 13 roky v Kalifornii následující scénku (to ještě u nás nebyla australská, kalifornská a jihoafrická vína tak známá), byli jsme v Mondavi sklepech v Napa Valley na koštu a kolega pronesl něco v tom smyslu, že tak dobré červené ještě nepil, to se samozřejmě okamžitě potkalo s vřelou a nadšenou reakcí zaměstnanců a bylo vidět, že jsou pyšní. Ovšem kolega pokračoval a aby tu chválu ještě vyšrouboval, tak řekl, že kdyby mu zavázali oči, tak by si to víno klidně spletl s francouzskými grand cru. V tu chvíli bylo vidět, že docela vychladli a začali mu vehementně vysvětlovat jaké jsou rozdíly mezi kalifornským a francouzským vínem a že sice Francouze uznávají pro jejich tradici, ale že Kalifornie je prostě jiná, ani lepší, ani horší, prostě jiná a svébytná a jako takovou, že by rádi aby jí vnímali i zákazníci. A přesně tak to má být, velkým se nestane ten, kdo se jenom k velkým připodobňuje, ale ten kdo velký je sám o sobě. Prostě Ford se svou technologickou a finanční silou by měl aspirovat na to co třeba Fiat a jeho Ferrari a ne na to, že lidé jej chápou skoro jako Ferrari.
Myslím, že GT-R je jiný případ, to je proti Ferrari tak ošklivé auto, že žádná záměna opravdu nehrozí ani u lidí co se vyznají v autech jako ta panímáma na videu.
Avatar - iudex
29. 7. 2015 14:38
Re: Ostuda pro Ford,
Skús sa naučiť čítať predtým než sa Ti zatemní zrak spravodlivým hnevom tifosiho.
Nikde nepíšem o LaFerrari, Ford GT bude konkurovať 458 GTO a podobným superšportom, nie skoro tisíckoňovým hyperšportom. A o tom dizajne s Tebou nemá zmysel debatovať, že sú to krivky, za ktoré by sa nemuselo Ferrari rozhodne hanbiť nevidí iba zaslepený fanúšik Tvojho razenia. ;-)
Avatar - Petrolhead_CZ
29. 7. 2015 14:28
Re: Ostuda pro Ford,
Jasně pohádkáři, Ford GT s oturbeným šestiválcem EcoBoost o výkonu 600 koní prý v ničím nezaostává za LaFerrari s atmosféricky plněným V12 a elektromotorem o celkovém výkonu 963 koní a značce, které má nejbohatší závodní know how, technologie a zkušenosti. I kdybys chtěl auto posílat proti 458 Speciale s atmo V8, tak Ford nemá reálně téměř žádnou šanci...

A designově je to i po takové době od představení stále paskvil čoveče. Jako by někdo slepil nahodile pár zbytků karosérie co zbyla z nějakého kit caru na skladě.