Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vláda zatím o Uberu nerozhodla

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Vláda zatím nepodepsala memorandum s Uberem, v kterém se měla firma zavázat, že zažádá o živnostenský list a její řidiči budou mít licenci jako taxikáři. Důvodem jsou některé nevyjasněné body v memorandu. ČTK to sdělila mluvčí vlády Barbora Peterová.

Memorandum měly obě strany podepsat do konce letošního března. Chybějící dokument kritizují řidiči taxi, kteří proti firmám Uber a Taxify v uplynulých měsících několikrát protestovali. Řidiče Uber a Taxify považují za černé taxikáře.

"Důvodem jsou nevyjasněné některé jeho body, které z důvodu stále probíhajících jednání nebudeme v tuto chvíli komentovat ani jakkoliv hodnotit. Věříme, že se vše brzy vyjasní a memorandum bude podepsáno v nejbližších dnech. Platí, že vláda podporuje nové technologie, ale zároveň nemůže tolerovat porušování pravidel a zvýhodňovat jednu skupinu před jinou," uvedla Peterová.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) koncem února firmě Uber adresoval dopis, v němž ji vyzval, aby dodržovala zákony, nebo zvážila ukončení služeb v zemi. Firma pak uvedla, že chce spolupracovat na řešení problémů spojených s jejím fungováním. Na podpisu memoranda se strany domluvily na začátku března. Uber slíbil, že kromě živnostenského listu a licencí pro řidiče uzavře do konce dubna s finanční správou protokol o vykazování tržeb.

Tzv. konvenční taxikáři považují řidiče Uber a Taxify za černé taxikáře. V uplynulých měsících kvůli tomu uspořádali protesty, při kterých blokovali dopravu v Praze. "Sdružení českých taxikářů vyjadřuje znepokojení nad tím, že dosud nebylo podepsáno memorandum se společnostmi Uber a Taxify o dodržování zákona. Neděje se téměř nic, nebo v míře, která je předmětem posměšků ze strany převážně nelegálních řidičů Uber a Taxify," sdělilo ČTK sdružení. Premiéra a příslušná ministerstva vyzvalo k okamžitému jednání.

Naposled v Praze protestovali taxikáři 1. března i před úřadem vlády a do akce se zapojilo na 200 vozů. S cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali v únoru čtyři pomalé jízdy Prahou, kterými stovky aut blokovaly dopravu. Nejdříve kroužila po magistrále, poté taxikáři zvolili méně prostupné komunikace na vltavském nábřeží, což vedlo k větším dopravním komplikacím.

Uber v Praze využívá podle informací firmy 300.000 lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí. Z toho 90 procent má jiný zdroj příjmu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Avatar - JDM
10. 4. 2018 21:56
Re: jen o blbostech
Taxisluzba je zastarala predpotopni doprava ... Mafie...kolik ti slavni taxikari priznavaji prosimte? Delas jak kdyby vsichni jezdili poctive na taxametry a neokradali cizince... Uber je moderni sluzba ktera nabidne proste lepsi pohodlnejsi sluzbu... Ten zastaralej zakon o taxisluzbe je dneska k smichu... Od ty doby co ti mafiani z prahy votravuji zivot vsem okolo uz taxi nikdy nepouziju i kdybych mel jit 10km pesky...
9. 4. 2018 22:51
Re: jen o blbostech
Jinými slovy, Uber porušuje zákony, ale koho to trápí.
9. 4. 2018 07:26
Re: jen o blbostech
Do každého segmentu dříve nebo později přijde doba, kdy se zisky sníží díky konkurenci a následně každý podnikatel musí zvážit co ještě na nákladech ušetřit a jestli se mu to vůbec vyplatí. Pracoval jsem 2 roky v Bukurešti, kde je hromadná doprava naprosto minimální, protože taxi jezdí za 1.39 RONu na km, to je asi 7.50 Kč. Naopak v Zurichu jsou taxíky drahé a všude se dá dostat vlakem, takže centrálně bylo dáno, že taxi účtenky se neproplácí.
8. 4. 2018 21:07
Re: jen o blbostech
Tak nějak. cena Uber je 9.90 Kč za km + 3 Kč za minutu strávenou ve voze.
8. 4. 2018 19:59
Re: jen o blbostech
Takže problém je v tom, že ti chudáci pod Uberem si účtují méně ?