Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volkswagen představuje nový model Arteon. Že by nové CC?

David Bureš
Diskuze (6)
Německá značka Volkswagen sice expanduje v segmentu SUV, Arteon ale míří do jiného segmentu. Novinka má kombinovat dynamický vzhled s praktičností.

Volkswagen již dříve přiznal, že na ženevském autosalonu v březnu 2017 představí nástupce dnešního (Passatu) CC. Poněkud překvapivě však nový sportovně laděný zástupce střední třídy neponese stávající název, ale bude se jmenovat Volkswagen Arteon.

Po prozatímním konci velkého sedanu Phaeton (nástupce přijde ve formě elektromobilu až v roce 2020) se Arteon na evropských trzích stane vlajkovou lodí wolfsburské značky, v Číně tuto roli bude hrát model Phideon.

Arteon bude v nabídce postaven nad Passatem, zůstane však zástupcem střední třídy. Automobilka o něm hovoří jako o fastbacku, což znamená koncepční změnu – záď bude pro snazší přístup do zavazadelníku výklopná. To dnešní CC má zadní partie jako sedany.

Co však zachováno bude, jsou bezrámová okna, která byla charakteristickým prvkem CC. Velkou změnou vedle zádě projde i příď, která ukáže zcela nové designové řešení. Arteon dostane opticky propojenou mřížku masky chladiče s hlavními světlomety ve stylu loňského konceptu Sport Coupe Concept GTE, který podobu nástupce CC poprvé naznačil.

„Arteon na první pohled vzbuzuje nadšení díky svému výraznému designu, aby následně překvapil svojí praktičností. Tato kombinace je unikátní,“ říká designér Tobias Sühlmann, zodpovědný za exteriér.

Samotné jméno je složeninou dvou částí, Art a eon. Zatímco art je anglickým výrazem pro umění a má tedy odkazovat na výrazný design vozu, koncovkou eon chce Volkswagen zdůraznit jeho prémiový charakter. Stejnou koncovku totiž automobilka už použila u velkého luxusního sedanu Phideon určeného pro čínský trh.

Do prodeje nový Volkswagen Arteon vstoupí několik měsíců po své premiéře, v létě 2017. Nabídka motorů se nebude moc lišit od dnešního Passatu, takřka jistotou je příchod plug-in hybridní verze.

David Bureš
Diskuze (6)
29. 11. 2016 14:07
Re: Passat liftback by byl fajn
Pokud bude oficielní název ÜberSuperb, tak do toho půjdu :-)
28. 11. 2016 21:40
Re: Levnější A5 SB
VR6 by bylo fajn, ale obávám se, že je to nereálný.
28. 11. 2016 20:11
Re: Levnější A5 SB
Obávám se, že 2,0TDI 190k, BiTDI 240k a TSI 220k a 280k s millerovým cyklem a možná proměnnou geometrií lopatek turba...

Já bych tam rád viděl nějakou variaci VR6. Ve spojení s VW Terramontem pro Čínu se mluví o 2,5 V6 TSI prý vyráběném v Německu.
Možný je ale i PHEV na základě konceptu CrossCoupe GTE. Každopádně nějakou hybridní verzi má dostat i Atlas a tam snad 1,4 tsi nedají.

PS ceny mají být cca 100-150 tis. Kč plus oproti stávajícímu CC.
28. 11. 2016 19:45
Re: Levnější A5 SB
Tipnul bych, že Arteon bude naopak dražší než A5. Ale taky větší. Spíš to bude levnější alternativa k A7. Otázkou je, co tam dají za motor.
Avatar - Barry Lyndon
28. 11. 2016 16:01
Passat liftback by byl fajn
a prý to možná rebrandují i na Škodovku a bude z toho ÜberSuperb :yes: