Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo 9500: Všestranný autokar

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Švédská společnost Volvo Buses na IAA v Hannoveru představila nový model 9500.

Volvo 9500 je reakcí na požadavky ze strany zákazníků o ekonomický zájezdový autobus. Tiskové materiály švédské společnosti uvádějí, že 9500 lze využívat jako školní autobus, pro přepravu sportovních týmů, na jednodenní výlety seniorů nebo pro meziměstskou linkovou dopravu.

Nový model 9500 navazuje na autokary Volvo 9700 a 9900, které zároveň doplňuje a přibližuje se jim svým designem. Od svých starších příbuzných se novinka odlišuje především designem hlavních světlometů.

Autobus dlouhý 12,3 m může nabídnout uspořádání sedadel v počtu od 49 do 55. Design i výbava interiéru jsou navrženy tak, aby bylo dosaženo co nejpříznivější ceny. Zákazníci si ovšem mohou vybírat z řady možností finální úpravy prostoru pro cestující. V nabídce jsou audio-vizuální systémy, toalety a minikuchyňka s kávovarem.

Na snížení pořizovací ceny i provozních nákladů má mít zásadní vliv použití devítilitrového motoru namísto třináctilitrového. Motor Volvo D9B představuje vznětový šestiválec, který z objemu 9,0 litru poskytuje výkon 280 kW (380 k) a točivý moment 1700 Nm. Tato pohonná jednotka spolupracuje s 12rychlostní elektronicky řízenou manuální převodovkou I-Shift a díky katalyzátoru SCR splňuje emisní normu Euro 5.

Součástí standardní bezpečností výbavy je Front Impact Protection (FIP), který představuje zesílení přídě chránící řidiče a přední cestující. Front Underrun Protection System (FUPS) brání podjetí a minimalizuje riziko poranění kolen řidiče v případě čelní srážky.

Volvo nabízí k modelu 9500 finanční a asistenční služby, které mají přispět k snížení provozních nákladů. Výroba tohoto autokaru bude probíhat v polské Wroclawi a první vozy budou na trhu počátkem roku 2011.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)