Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses 7900 Electric je připraven pro sériovou výrobu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Volvo Buses uvádí svůj první čistě elektřinou poháněný městský autobus na trh.

Volvo Buses představilo model 7900 Electric v produkčním provedení na letošním veletrhu Busworld pořádaném v Kortrijku a zařadilo se mezi významné výrobce, kteří již nabízejí čistě elektřinou poháněné autobusy svým zákazníkům.

Model 7900 Electric přímo vychází z konvečních autobusů modelové řady 7900, jejíž premiéra se odehrála na veletrhu Busworld v roce 2011. Tento dvounápravový nízkopodlažní autobus s hliníkovou karoserií je dlouhý 12,0 m, široký 2,55 m a vysoký 3,28 m.

Vozidlo s celkovou hmotností 19 tun a kapacitou až 105 cestujících disponuje elektromotorem o výkonu 160 kW a točivém momentu 400 N.m, spolupracujícím s dvoustupňovou automatickou převodovkou.

Potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie, k jejichž dobíjení je využíván pantograf umístěný na střeše autobusu, který se v zastávkách vysouvá ke speciálním dobíjecím stanicím.

Dobíjení má zabrat tři až šest minut a každá minuta dobíjení má vystačit na pět až deset minut jízdy podle profilu trasy. Podle Volvo Buses je model 7900 ideální pro linky dlouhé deset až dvacet kilometrů.

K přednostem tohoto čistě elektřinou poháněného autobusu mají patřit nulové emise škodlivých výfukových plynů v místě pohybu, velmi nízký provozní hluk a až o 80 % nižší spotřeba energie ve srovnání s obdobně výkonným a velkým autobuse se vznětovým motorem.

Volvo Buses nabídne 7900 Electric primárně jako kompletní řešení na klíč, zahrnující vedle samotného vozidla i jeho financování, servis včetně údržby baterií a infrastrukturu dobíjecích stanic, jejichž vývoj i výstavba jsou výsledkem spolupráce se společnostmi Siemens a ABB.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)