Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo Buses a ABB partnery ve vývoji elektrických a hybridních autobusů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnosti Volvo Buses a ABB se staly partnery v oblasti vývoje automatického dobíjení pro plug-in hybridní a čistě elektrické autobusy.

V červenci letošního roku uzavřel švédský výrobce autobusů Volvo Buses dohodu o spolupráci na vývoji a produkci standardizovaných řešení pro dobíjení plug-in hybridních a plně elektrifikovaných autobusů s globálním výrobcem elektrických a energetických zařízení.

Partnerství obou společností na vývoji standardizovaných řešení pro dobíjení zahrnuje práci na komunikačním protokolu mezi nabíjecí infrastrukturou a vozidly, elektrické rozhraní a specifikace pro systém automatického připojení (ACS). Systém ACS je umístěn na střeše vozidla a spojuje jej na vybraných zastávkách s rychlodobíjecím zařízením.

Prvním společným projektem bude implementace plug-in hybridů Volvo Buses a automatizovaných dobíjecích stanic v lucemburském systému veřejné dopravy. Od příštího roku má být proto dopravcem Sales-Lentz v Lucembursku nasazeno do bězeného linkového provozu celkem dvanáct plug-in hybridních autobusů švédské značky.

Společnost Sales-Lentz byla v roce 2009 prvním evropským dopravcem, který do svého vozového parku zařadil hybridní autobusy značky Volvo. Tento švédský výrobce od té doby dodal téměř 1600 hybridů do 21 zemí po celém světě. Společnost ABB pak mimo jiné dodala přes 1500 rychlodobíjecích stanic pro osobní automobily s hybridním pohonným systémem.

V souvislosti s dohodou o partnerstvím s ABB připomíná Volvo Buses, že její plug-in hybridní autobusy jsou vybaveny pětilitrovým dieselem a elektromotorem, jemuž dodávají potřebnou energii lithium-iontové baterie.

Základem pro tato vozidla je autobus Volvo 7900 Hybrid. Od něj se liší především možností dobíjení z elektrické sítě pomocí pantografu umístěného na střeše vozu a bateriemi s větší kapacitou, umožňujícími ujet v čistě elektrickém režimu až sedm kilometrů. Dobíjení na plnou kapacitu baterií trvá šest až deset minut.




Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)