Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo VNX 630, nadměrný náklad a kanadská divočina (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Podívejte se, jak si poradí Volvo VNX 630 s nadměrným nákladem o hmotnosti téměř 70 tun při jízdě napříč kanadskou divočinou.

Rod Stanley je řidičem nadměrných nákladů u dopravní společnosti Mammoet posledních 18 let a předtím pracoval jako řidič kamionů na severu Kanadu. Patří k nejzkušenějším řidičům těch nejtěžších souprav v Kanadě a krátké video společnosti Volvo Trucks decentně odhaluje jeho práci.

S tahačem Volvo VNX 630 v tomto videu dopravuje Rod Stanley nadměrný náklad o hmotnosti 69 tun z Britské Kolumbie do Alberty. Souprava, kterou řídí se vedle své hmotnosti pyšní i impozantním celkovými rozměry, protože její délka je 57 m a výška 5,2 m.

Na trase dlouhé 1500 km představují největší nebezpečí poruchy, únava, neukáznění řidiči a také mosty, jejichž šířka je někdy jen o pár centimetrů větší než u tahače s návěsem. Celá trasa je tedy dopředu důkladně naplánována a souprava s nadměrným nákladem má početný doprovodný tým, který pomáhá se zajištění jejího hladkého průjezdu městy i přes již zmíněné mosty.

Rod Stanley připomíná, že pro tahač s návěsem mohou být nebezpečná i divoce žijící zvířata a vzpomíná na příhodu, při níž losí kráva vrazila do boku jeho tahače přímo za dveřmi řidiče. Zvíře, jehož hmotnost se může pohybovat okolo 350 kg, bylo na místě mrtvé a Rod naštěstí vyvázl bez zranění, ale pokud by vyrazilo přes cestu o pár vteřin dříve, mohla mít celá nehoda mnohem nešťastnější konec.

První zástupce modelové řady VN uvedla společnost Volvo Trucks na severoamerický trh v roce 1996. V současnosti jsou vozidla této řady rozdělena do tří různých větví s označeními VNM, VNL a VNX, které ještě doplňují řady VHD a VAH.

V případě řady VNX jsou k dispozici základní provedení 300, 430 a 630, která se mezi sebou liší především předurčením pro různé úkoly v oblasti nadměrných nákladů a také nabízenými kombinacemi šasi a kabin od krátké denní až po dlouhou spací se středně vysokou střechou.

Pro všechny tři nabízené verze jsou v nabídce přeplňované vznětové řadové šestiválce Volvo D16 o objemu 16,1 litru s výkony od 368 kW (500 k) do 441 kW (600 k) a točivým momentem 2235 až 2780 N.m.

Standardem pro všechny verze řady VNX je dvanáctirychlostní převodovka I-Shift, kterou ovšem na přání mohou nahrazovat převodovky I-shift s plazivými převody nebo Eaton Fuller se třinácti či osmnácti rychlostmi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
30. 8. 2020 17:58
Cool
To vypadá mega cool :) Myslím to video :)
Navíc, potřebujeme převézt jeden velký stroj u nás ve firmě, a tak hledám firmu, která by mi dokázala s tímto úkolem pomoci. Nemáte někdo takovou firmu? Firmu ve stylu: https://machinerymovers.cz/…tehovani-stroju/ ?