Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Scania si poradí i s transportem domů (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Malé švédské hornické město Malmberget severně od polárního kruhu ustupuje zdejšímu dolu, ale jeho nejstarší budovy potkalo namísto demolice stěhování.

Projekt stěhování domů z hornického města Malmberget je společným podnikem švédského těžebního gigantu LKAB, holandské dopravní firmy Mammoet a švédské stavební společnosti NYAB.

Celkem se tento podnik týká 30 rodinných a bytových domů v centru Malmberget, z nichž nejstarší je z roku 1909. Postupně jsou tyto budovy stěhovány do zhruba sedm kilometrů vzdáleného Koskullskulle.

Společnost Mammoet pro převoz jednotlivých budov využívá přívěs Nicolas MHD, který při vlastní hmotnosti 63 tun na osmnácti nápravách a 144 kolech uveze až 600 tun a navíc je schopen vyrovnávat sklon podélný i příčný sklon terénu, po němž se pohybuje.

Přívěs je i se svým nákladem připojen k tahači Scania R 620 V8, jehož přeplňovaný vznětový vidlicový osmiválec o objemu 16,4 litru disponuje výkonem 456 kW (620 k) a točivým momentem 3000 N.m.

Kromě samotného přívěsu s nákladem a tahače je součástí soupravy ještě druhé vozidlo, které je zapojeno na jejím konci a pomáhá s tlačením ve stoupání nebo brzděním v klesání na trase dlouhé okolo sedmi kilometrů. Tu celá souprava projede za méně než jednu hodinu.

Z celkem třiceti budov, u nichž je naplánován jejich převoz, bylo letos v říjnu přesunuto čtrnáct domů a zbytek má být přestěhován v příštím roce. Domy, které se nestaly součástí tohoto projektu, jsou vyklízeny a strženy, aby byl uvolněn prostor pro postupující důl.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)