Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo v Ženevě ukáže dvě světové premiéry: Novou V90 a modernizovanou V40

David Bureš
Diskuze (2)
Na ženevském stánku Volva vedle modernizovaného kompaktního hatchbacku a nástupce V70 nebude chybět ani velký sedan S90.

Volvo sice v loňském roce vynechalo důležitý frankfurtský autosalon, v Ženevě ale chybět nebude. Jeho zastoupení navíc bude výrazné. Na stánku švédské značky v Palexpu budou vystaveny hned tři vozy, které se v Evropě ještě neprezentovaly.

Už dříve automobilka avizovala, že na ženském autosalonu představí nové velké kombi V90. Nástupce V70 použije modulární architekturu SPA, známou již z SUV XC90 a sedanu S90. Oficiálně bude automobil odhalen již ve čtvrtek 18. února, díky uniklým fotografiím ale podobu V90 již známe.

Nové kombi V90 doplní i sedan S90, který se světu poprvé ukázal na lednovém autosalonu v Detroitu. Obě auta dostala sjednocený název pro zpřehlednění nabídky. Až na zadní partie bude vzhled obou aut shodný, stejně tak nabídka motorů by se neměla nijak lišit.

Třetí ženevskou novinkou a druhou světovou premiérou bude nová V40. V minulosti se spekulovalo o tom, že V40 letos dorazí v nové generace, Volvo ale nyní tvrdí, že se bude jednat jen o modernizaci. Na tu je ostatně nejvyšší čas, protože se auto prodává od jara 2012. Loni se navíc inovací dočkali jeho přímí soupeři – BMW 1 a Mercedes-Benz A.

O novinkách modernizované V40 Volvo zatím nehovoří, jeho fotografie nicméně zveřejní už ve středu 24. února. Zatím můžeme jen odhadovat, nakolik se design přiblíží novým modelům se světlomety ve tvaru Thorových kladiv a výraznou maskou chladiče.

Motorová nabídka V40 již zahrnuje agregáty nové rodiny Drive-E, a tak revoluční změny nelze čekat. V40 by se nicméně mohla dočkat nově vyvíjeného tříválce, který je plánován pro nasazení v roce 2017. Nový agregát Volvo vyvíjí díky finanční výpomoci své mateřské automobilky, čínského Geely.

David Bureš
Diskuze (2)
18. 2. 2016 16:57
Re: 17 litrů po 5ti letech
A proč by po 5 letech měly být nefunkční baterky?
16. 2. 2016 08:25
17 litrů po 5ti letech
Po pěti letech to s nefunkčníma baterkama bude 17 litrů.