Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW prý všechna evropská auta z Dieselgate opraví do podzimu 2017

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
Volkswagen uvede do podzimu příštího roku všechny své v EU prodané vozy do souladu s unijními pravidly o emisích.

V prohlášení pro média to po schůzce zástupce firmy Franciska Javiera Garcii Sanze s evropskou komisařkou pro ochranu spotřebitelů Věrou Jourovou uvedl mluvčí komise Christian Wigand.

Ještě do konce letošního roku by měla automobilka informovat dotčené zákazníky v každé zemi Evropské unie o tom, jak konkrétně to hodlá udělat.

"Volkswagen se dnes zavázal k celoevropskému akčnímu plánu, který je důležitým krokem ke spravedlivému přístupu k zákazníkům," uvedla podle tiskové zprávy Jourová. Bude prý pečlivě sledovat, zda firma svůj závazek skutečně plní, a hodlá proto dál spolupracovat se spotřebitelskými organizacemi, úřady v jednotlivých členských zemích i se společností samotnou.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, který umožňuje manipulovat s měřením emisí. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. V USA, kde byla věc odhalena, se firma dohodla, že zákazníkům automobil opraví či odkoupí a poskytne kompenzaci.

Jourová dala počátkem září jednoznačně najevo, že firma by měla odškodnit také své evropské zákazníky. O věci následně diskutovala s představiteli více než tří desítek organizací na ochranu spotřebitelů z unijních zemí. Upozornila ale také, že v EU je věc komplikovaná a o případném odškodnění nakonec budou v jednotlivých státech rozhodovat národní soudy.

S Garciou Sanzem se komisařka setkala poté, co Volkswagen odmítl, že by v souvislosti se svým emisním skandálem porušil pravidla EU na ochranu spotřebitelů; ke kompenzacím tak firma nevidí důvod.

Cílem komise je podle dnešního vyjádření jejího nejmenovaného představitele v první řadě zajistit spravedlivý přístup Volkswagenu vůči zákazníkům a závazek firmy je prvním krokem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (18)
23. 9. 2016 20:03
Re: To je zase nadpis...
... a udelas to s kazdym autem, ktere neplni v provozu emisni normy? uz jsi vyhodil svoje auto a soudis se s vyrobcem?
Avatar - Londonbridge
23. 9. 2016 13:45
Re: Ten nemecký pasát stále páchne ...
Bardzo ladne pachne... >:D
23. 9. 2016 10:28
Re: zvolavacia akcia
V aktualnom Svete Motorov a asi aj v SM Diesel zmerali Superb pred a po zvolavacka. Po zvolavacka ma vyssi vykon a Nm, pretoze mu zvysili tlak vo vstrekovacoch. Ze vraj trochu narastol hluk, ale malokto si to vsimne. Ako sa tu uz pise, ide o viacnasobnu recirkulaciu cez EGR a tiez lepsie virenie paliva pri vyssom vstrekovacom tlaku. Spoteba sa prakticky nemeni. Mozno sa torchu znizi zivotnost EGR, ktora aj tak nie je suprova u VAGU. Skor ti praskne domcek, nez sa cely zanesie. Ak ak sa zanesie, da sa vycistit. Len vydolovat ho z poslednych 2.0TDI, je robota na cely den, ako ked musis odpojit polovicu vybavenia v atomovej elektrarni.
23. 9. 2016 10:20
Re: zvolavacia akcia
Jeste dej tu o cinskych lodich na oceanu nebo cinskych uhelnych elektrarnach. Kdyz se vrazdi stovky lidi v Afganistanu, tak ty si taky muzes zastrelit jednoho cloveka na ulici.
Avatar - Barry Lyndon
23. 9. 2016 10:19
Re: To je zase nadpis...
sebrat homologaci, vyškrtnout z registru vozidel a další ať si každý jednotlivý dieselový kazisvět řeší právní cestou s VW...