Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW prozrazuje podrobnosti o termální kameře Touaregu. Jak daleko dohlédne?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Nová vlajková loď Volkswagenu detekuje lidi i zvířata, noční asistent s využitím infračerveného světla dohlédne až 130 metrů.

Termální kamera v automobilech není žádnou horkou novinkou. Objevila se i v koncernu Volkswagen, osobně jsme si fungování mohli vyzkoušet při nedávném testu Porsche Cayenne, brzy dostaneme příležitost v další očekávané novince – Peugeotu 508.

Stejný prvek se nyní prvně objeví i v autě značky VW. Dostane jej nová vlajková loď, kterou se po krátké štaci Arteonu stane SUV Touareg. Společnost nyní uvolnila první info o fungování. Dozvěděli jsme se třeba, že kamera na základě infračerveného světla detekuje člověka a další živé tvory ve vzdálenostech od 10 do 130 metrů.

V případě lidí umí systém dokonce předvídat pohyb člověka. Hrozí-li kupříkladu u chodce vstoupení před vůz (VW takovému místu říká „definovaný koridor“), do kabiny okamžitě doputuje varovný signál. V bezpečné zóně uvidíte živé objekty zbarvené žlutou barvou, v případě hrozícího nebezpečí se na černobílém podkladu objeví červeně.

Pokud vůz jede více než 50 km/h, automaticky se obraz promítne na digitální přístrojový panel, aby řidič nebezpečí bezprostředně viděl. Při jízdě pomalejší rychlostí spoléhá VW na červený výstražný signál. Termální kameře se uzpůsobil i brzdový systém, jenž je v případě nebezpečí připraven začít okamžitě a prudce brzdit.

Podobné systémy sice nejsou stoprocentně spolehlivé, rapidně však mohou přispět k bezpečnosti posádky i všech okolo. Ve variantě Atmosphere zaplatíte za noční vidění (VW mu říká jednoduše Night Vision) 48.200 korun. U testovaného Cayennu vyšel prvek ještě o něco dráž, konkrétně na 59.575 Kč.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - JiRkA997CZ
7. 5. 2018 14:15
Re: Milá redakce,
By mě zajímalo kdy konečně začne admin mazat spam Zatím to nikdo nedělá
6. 5. 2018 02:12
Milá redakce,
tak si představuji kvalitní diskuzi. Ku*rva, reklama a podvody. :no:

Hezky to vedete, můžete být pyšní. 8-s :no: