Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Touareg na patentových snímcích: Je tohle nová generace?

David Bureš
Diskuze (18)
Třetí generace touaregu se začne prodávat v příštím roce. Použije stejnou platformu jako Audi Q7 nebo Bentley Bentayga.

Dnešní generace Volkswagenu Touareg je na trhu už šest let, nastává tak pomalu čas na mezigenerační obměnu. K ní dojde v příštím roce, kdy na trh dorazí třetí generace tohoto velkého SUV. Díky patentovým snímkům už máme dobrou představu o tom, jak by mohl nový touareg vypadat.

V mezinárodní databázi průmyslového designu totiž byly zveřejněny patenty na design nového SUV. Ty sice nápadně připomínají jarní koncept T-Prime GTE, zároveň se ale od něj vůz na snímcích lehce odlišuje. Proto předpokládáme, že snímky prezentují právě třetí generaci touaregu.

Design proti minulé generace vlastně projde jen evolucí. Největší změny najdeme na přídi, která bude nově řešena, a to právě ve stylu konceptu T-Prime GTE. Také ten měl výraznou masku chladiče, na níž jsou přímo napojeny hlavní světlomety. Oproti aktuálnímu tiguanu se vůz bude lišit právě větší maskou. Naopak záď je vlastně jen lehce upravená.

Přesné provedení kabiny zatím neznáme, patentové snímky ukazují pouze základ palubní desky a středový tunel prodloužený až k zadním sedadlům. Vlastně jistotou je příchod (příplatkové) digitální kapličky s přístroji a velké dotykové obrazovky multimediálního systému. K dispozici budou až tři řady sedadel.

Oproti dnešní generaci příští touareg vyroste a stane se luxusnějším zbožím. V tomto ohledu se tak inspiruje Audi Q7 a Bentley Bentayga, s nimiž bude sdílet platformu, MLB evo, která umožní výrazně snížit hmotnost auta.

Mezi nabízenými motory určitě nebudou chybět vznětové šestiválce, byť se Volkswagen po emisním skandálu těchto jednotek postupně zbavuje. I kvůli tomu je jistotou příchod plug-in hybridu. T-Prime GTE naznačil použití ústrojí kombinující přeplňovaný benzinový dvoulitr s elektromotorem zakomponovaným do osmistupňového automatu.

Nový touareg bude součástí expanze Volkswagenu v segmentu SUV. Po jeho boku se postupně objeví i natažený sedmimístný tiguan, SUV o velikosti golfu a malé SUV o velikosti pola. Hovoří se také o velkém luxusním SUV, které by stálo ještě nad touaregem. Pro Ameriku pak bude určen crossover atlas vycházející z konceptu crossblue.

David Bureš
Diskuze (18)
Avatar - Dinar
18. 10. 2016 11:07
Re: Tak tady lze hovořit o dobré práci
Pozlátko, povrchnost... přesně, že design auta začíná základní linkou, že design neznamená velké křídlo vzadu atd., atp., o tom se tu nikdy nedočteš, ano, také už jsem si zvykl, ale cokoliv redakce napíše na téma design, je velká bída.
Avatar - Dinar
18. 10. 2016 11:05
Re: Novy Tuareg
Souhlasím s tvým 90% souhlasem s PM2. :-) :yes:
18. 10. 2016 10:30
Re: Unifikace
Mám z čeho vybrat. Naštěstí. Mi nejde jen o jednotnou masku. Například u Audi mi "single frame" nevadí, protože se od sebe jednotlivé modely mírně liší. Jen prostě tohle je naprosto stejné, jen větší. Nemyslím si, že ti, co neumí udělat design, musí mít nutně každý model jiný. Problém je tedy v tom, že je to až moc jednotné. Člověk když očekává nový model, tak se těší, jak bude vypadat. Jinak, třeba nápaditě. Ale chápu, že někteří se těšit nechtějí, ale naopak přijmou s úlevou jistotu, že to bude vlastně vypadat stejně. ;-)
18. 10. 2016 10:22
Re: Unifikace
Ano, to souhlasím.
18. 10. 2016 05:28
Novy Tuareg
Velmi dobře napsáno, souhlasím s diskutérem PM2 na 90%. Elegantní jednoduchost design současného Passatu by mohla být vnímána jako vrchol designu, pokud by vedle něj nestal Superb s mnohem rafinovanějším sportovně elegantním pojetím.
V porovnání se současným Passatem se mi zdá design nového Tuaregů o něco povedenější.
Přesně jak píšeš, dynamická silueta Tuaregů, vyvážené sportovní proporce, u linie blatníků dokonce jakýsi odkaz na Audi A5 z pera Da Sylvy, zdá se že elegantní interiér... to vše dělá z nového Tuaregu zatím nejpovedenější velké SUV skupiny Volkswagen. Za mě je ovšem nezkousnutelná přední maska, zde si myslím, že to se stylistikou přehnali. Nehodí se zcela ani ke zbytku vozu. Snad je to GTE verze.