Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Up! dostane vznětový dvouválec

David Bureš
Diskuze (164)
Dvouválcový turbodiesel by se v budoucnu mohl objevit i v nabídce pro Škodu Citigo a SEAT Mii.

Volkswagen potvrdil, že v příštím roce představí minivůz Up! poháněný vznětovým dvouválcem. Bude se jednat o upravenou jednotku z úsporného modelu XL1.

XL1 se začne vyrábět také v příštím roce, o jeho pohon se bude starat dvouválcový turbodiesel 0,8 TDI (35 kW, 120 Nm) v kombinaci s elektromotorem (20 kW, 100 Nm) uloženým mezi spalovacím motorem a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Zatím není jasné, jakých parametrů bude v Upu! tento agregát disponovat. Konkurenční Fiat Panda je mimochodem dostupný se zážehovým dvouválcem 0,9 TwinAir ve dvou výkonových verzích – atmosférické s 48 kW a přeplňované s 63 kW.

Dvouválec má být kompatibilní se všemi vozy z rodiny New Small Family, mohl by se tak objevit i v nabídce pro Škodu Citigo a SEAT Mii, popřípadě pro další vozy odvozené od Upu!. Jedním z nich by mohl být kompaktní crossover naznačený studií VW Taigun.

Aktuálně je Up!, Citigo a Mii dostupný pouze se zážehovým tříválcem 1,0 MPI ve dvou výkonových variantách s 44 kW a 55 kW. Ten je možné použít také v autech s platformou MQB, v budoucnu se tak může objevit třeba ve VW Golf VII nebo příští generaci Škody Fabia.

Pro následující léta je počítáno i s elektrickými variantami Upu!, Citigo a Mii. Minielektromobil se znaky Škody by se podle zpráv z ledna měl začít prodávat v roce 2014. Před koncem letošního roku pak dorazí Citigo s pohonem na stlačený zemní plyn.

David Bureš
Diskuze (164)
Avatar - Barrichello
25. 10. 2012 13:58
diesel se vyplatí
kor u městský nákupní tašky a zejména, když zas aktuálně stojí N95 i nafta na desetník stejně.

Jediná výhoda je nežší spotřeba, jinak proti benzínu jen samý nevýhody počínaje zvukem a konče dražšímá náhradními díly.
25. 10. 2012 09:46
Re: Konkurence pro...
chichi :-)
25. 10. 2012 09:37
Re: ....
To je vůůůůůůůl :yes:
25. 10. 2012 09:03
Re: Dva válce
:-)
no indi pokud vim maji jednovalcove motorky znacky Taurus, smoudici a rvouci jednovalec s vykonem 5kW , puvodem jde o zmrseny britsky Enfield. Krom toho ze to je udajne ztelesneni pekla na zemi to zere 2l/100.

Clovek by rekl beznadejne zastarala technika vhodna pro apokalypticky svet po jadernem konfliktu.. ale ona je to vlastne i supermoderni konstrukce podle EU.

Mozna ze to srovnani aktivit Bruselu s postjadernou apokalypsou neni az tak od veci.
25. 10. 2012 08:26
Re: Dýzl
Ada uz spisuje objednavku na jeden a vo volitelnej vybave zaciarkava "zvyseny kompresny pomer" >:-[]