Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba aut v Česku byla loni rekordní. Letos se růst zastaví

ČTK
Diskuze (18)
České automobilky loni těžily z pokračující silné poptávky, ale zároveň se pohybovaly na hranici své kapacity. Letos však budou muset řešit množství problémů.

Výroba osobních aut v Česku se loni zvýšila o 1,7 procenta na nový rekord 1,437 milionu vozů. Rostla již pátý rok v řadě. Produkce největší automobilky Škoda stoupla o 3,3 procenta. Export osobních vozidel meziročně vzrostl o dvě procenta, zatímco domácí poptávka o 1,7 procenta poklesla. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Automobilky podle prezidenta sdružení Bohdana Wojnara těžily z pokračující silné poptávky, ale zároveň se pohybovaly na hranici své kapacity. "Celková poptávka ještě rostla, byť třeba v Číně trh po mnoha letech klesl. Museli jsme se ale také vyrovnávat s regulatorním rámcem, například novým způsobem homologačního měření emisí WLTP," řekl v rozhovoru s ČTK.

Škoda Auto zvýšila výrobu na 886.103 vozů, v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech naopak produkce klesla o 4,6 procenta na 340.300 aut, což bylo ale o 3,1 procenta více, než předpokládal původní plán. Kolínská TPCA se v roce 2018 vrátila k růstu výroby, a to o šest procent na 210.993 vozidel.

Výroba autobusů se za leden až prosinec zvýšila o 5,6 procenta na 4890 vozů. U největšího výrobce Iveco produkce stoupla o 4,4 procenta na 4283 vozidel. SOR Libchavy zvýšil výrobu o více než pětinu na 573 autobusů. KH motor Centrum z Opavy vyrobila 34 autobusů.

Údaj o výrobě nákladních aut za celý rok nebyl k dispozici. Do září vyrobily Tatra a Avia 598 vozů. Výroba přívěsů a návěsů loni meziročně vzrostla o 0,4 procenta na 25.298 vozidel.

Jediný výrobce motocyklů, týnecká Jawa vyrobila 1493 strojů, tedy o 162 kusů více než v roce 2017.

Výroba letos neporoste, odvětví čeká transformace

Výroba aut v letošním roce pravděpodobně již dále neporoste a zřejmě nepřekoná loňský rekord 1,44 milionu vyrobených vozů. Odvětví naráží na kapacitní i ekonomické limity a čeká jej transformace. V rozhovoru s ČTK to uvedl prezident Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) Bohdan Wojnar.

"Nacházíme se opravdu v situaci, kdy máme za sebou jeden z nejdelších konjunkturálních cyklů v historii. Výroba překonávala rekordy posledních pět let v řadě a to nemůže trvat do nekonečna. Určité zpomalení růstu jsme přitom pocítili již v minulém roce. Letošek by mohl oscilovat okolo loňské úrovně, což samo o sobě nemusí být špatná zpráva," řekl Wojnar.

Automobilkám se podle Wojnara kvůli nedostatku pracovních sil nedaří zcela využít ekonomický potenciál Česka. Budou proto investovat do většího využití robotů a automatizace výroby. Robotizace a automatizace ale pomůže vyřešit nedostatek pracovníků až s časovým odstupem. Zároveň se budou automobilky vyrovnávat s přísnějšími ekologickými limity přechodem k elektromobilitě a také s nástupem většího propojení vozidel mezi sebou a s okolím přes mobilní sítě.

"Podniky budou nuceny do daleko většího tempa rychlosti změn a inovací, což ale znamená i vyšší investice. Pokud se nepřizpůsobí, tak je to jako tsunami smete," dodal Wojnar.

Na letošní produkci bude mít vedle limitů na straně výrobců vliv i situace na trzích, kde je rovněž patrné zpomalení. Poptávku letos ovlivní obchodní spor mezi USA a Čínou, brexit nebo zpomalení ekonomického růstu v Německu.

ČTK
Diskuze (18)

Doporučujeme

27. 1. 2019 10:30
Re: Ne každý má tolik peněz, jako čtenáři auto.cz
Tak ve srovnání s Rapidem to designový skvost skutečně je, o tom žádná (zejména sedan). A samozřejmě za podmínky alespoň šestnáctek kol. ;-)
Avatar - _Karel_
25. 1. 2019 16:07
Re: Ne každý má tolik peněz, jako čtenáři auto.cz
Ano, nejen lepší volba, navíc i designový skvost, jak jsi správně nedávno napsal.
25. 1. 2019 14:12
Re: Ne každý má tolik peněz, jako čtenáři auto.cz
Nejde o dávku, jde o ty celkové prodeje.
25. 1. 2019 13:27
Re: Smrt ekoterorismu!
Tak jen aby ti němečtí doktoři a vědci, autoři té studie, nedostali padáka. To si dovolili dost, prezentovat takto "nekorektní" názory! ;-)
Avatar - Emel
25. 1. 2019 13:02
Re: Prudký pokles
Ježíš... jestli to tam bylo i ráno, tak mám asi vidiny :-)