Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba Land Roveru Defender skončí do roku 2015

David Bureš
Diskuze (0)
Britská automobilka pracuje na nástupci Defenderu. Tak drsným offroadem jako současná verze však nebude.

Současnou podobu legendárního offroadu Land Rover Defender čeká za dva roky konec. Mluvčí automobilky serveru Automotive News Europe potvrdil, že výroba tohoto vozu skončí do poloviny dekády.

Britský výrobce konec automobilu vysvětluje tím, že by Defender již nesplňoval legislativní normy, jmenovitě se má jednat o chystaná nařízení EU o ochraně chodců. Automobil se vyrábí od roku 1983, technicky vychází z původního Land Roveru, který debutoval v roce 1948.

Land Rover pracuje na nástupci Defenderu, automobil je ale zahalen mnoha tajemstvími. V současnosti není jasné, kdy se dostane na trh, hovoří se dokonce až o roku 2019.

Pozdní příchod případného nástupce je způsoben dvěma důvody. Automobilka nemá kvůli ohromnému zájmu o ostatní modely volnou výrobní kapacitu, navíc není jasné, zda by se výroba takového auta Land Roveru vyplatila. Vždyť za prvních osm měsíců letošního roku se v Evropě prodalo jen 561 Defenderů.

V roce 2011 debutoval koncept DC 100, který naznačoval podobu nástupce Defenderu. Automobilka zvažuje jeho výrobu, sériová DC 100 ale bude spíše stylovým vozem než drsným offroadem jako Defender. DC 100 má být civilizovaněji a luxusněji pojatý, jeho základem bude hliníková platforma. Doba si zkrátka žádá takové řešení.

Název Defender používá britský výrobce od roku 1990, předtím se prodával jako Land Rover Ninety, One Ten a 127, tehdejší tři jména odkazovala na různé délky rozvoru. K přejmenování došlo poté, co Land Rover začal prodávat model Discovery, novým jménem chtěla automobilka oba vozy lépe odlišit.

David Bureš
Diskuze (0)