Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výroba osobních aut do dubna stoupla o 11 procent na 469.321 vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Výroba osobních aut v Česku za čtyři měsíce letošního roku vzrostla o 10,6 procenta na 469.321 vozů. TPCA zvýšila produkci o téměř 14 procent, Škoda o devět a Hyundai o 13 procent. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

"Celková výroba se tak proti stejnému období loňského roku zvýšila o více než deset procent. Největší podíl na tomto růstu mají výrobci osobních automobilů. Příznivý vývoj ale zaznamenaly i kategorie užitkových vozidel a motocyklů," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Tuzemským automobilkám pomáhá fakt, že trhy rostou ve všech členských státech Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu. Největší výrobce Škoda těžil z růstu zejména v západní a střední Evropě a mimořádná poptávka je rovněž po nových generacích modelů Superb a Fabia. U kolínské TPCA pokračuje růst na hlavních trzích, kterými jsou Británie, Francie, Itálie a Německo. Závod Hyundai v Nošovicích vykazuje vysokou dynamiku růstu objemu výroby, a to i díky novému vozu Tucson, který je v Evropě nejprodávanějším modelem značky v historii.

Autobusů bylo od ledna do dubna vyrobeno 1355 kusů, což proti stejnému období roku 2015 představuje mírný pokles o tři procenta. Iveco CR mělo na produkci podíl 90 procent a SOR 8,6 procenta.

V kategorii užitkových vozidel je stále jediným výrobcem Tatra Trucks, která zvýšila produkci o 21 procent na 331 nákladních aut. Avia v dubnu ještě nevyráběla. Výroba motocyklů u jediného výrobce Jawa Moto se zvýšila o 62 procent na 899 strojů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
25. 5. 2016 08:36
Re: Nezdravá závislost
Na takové "preventivně negativistické" levičácké kydy jsem alergický. Když je něco fakt blbé, tak se takoví lidé hrozně rozčilují, jaký že je tady bordel. A když něco naopak funguje výborně, tak ti samí lidí stejně remcají, že nyní to sice je dobré, ale již brzy se to podělá... Horší přístup k životu si snad ani nelze představit! Vlastně se jedná o hrozně nešťasné a zamindrákované jedince, kteří stráví většinu života zamračení a plivající síru a jed všudem kolem sebe. Opravdu smutné... Ještě jsi zapomněl dodat, jak že to tady bylo před rokem 1989 všechno daleko lepší, tráva zelenější, lidi se na sebe usmívali, jezdili společně na rekreaci ROH a hlavně měli "jistoty" >:D >:D >:D
Avatar - rohYpnol
24. 5. 2016 19:46
Re: Nezdravá závislost
každá závislost je nezdravá. A nezdravá je tím víc, čím méně udržitelná je.

Závislost ropných emirátů na ropě taky zdravá není, ale evidentně je to trápit nemusí, protože zásoby ropy tu jsou na další stovky let.

Závislost ČR na výrobě aut na export nezdravá je vysoce, protože je jen otázkou času, kdy raději začnou auta vyrábět jinde (a levněji) - třeba v Turecku, Indii...
Avatar - Ja Prvni 123
24. 5. 2016 19:23
A kam vsechna ta auta budeme davat?
Uz ted je tady plno.
A to sem jeste muther Merkel taha tu verbez...
24. 5. 2016 16:35
Re: Nezdravá závislost
A jaká je zdravá závislost a jak se pozná ? Emisní šikana se prosadí tak, že se problém s emisemi zamete pod koberec, není to protimluv ? Není to moc otázek ?
Avatar - speedfred
24. 5. 2016 16:24
Re: Nezdravá závislost
Buď rád,aspoň niečo čo funguje.
Tiež by som bol radšej keby viac ludi pracovalo napr. v poľnohospodárstve,ale tam to je úplne dokur..né dotáciami.