Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha MT-03: Radost z mála

Jiří Baborský
Diskuze (0)
Jen tři deci objemu a výkon 42 koní. Leckdo by ohrnul nos. Čiperný levný naháč Yamaha MT-03 by ale byla škoda přehlížet.

Před deseti lety představila Yamaha cosi – výstřední jednoválec 660 cm3 o výkonu 45 koní, který nabídl spoustu zábavy a za jeho designem jste se prostě museli otočit. To cosi se jmenovalo MT-03.

My teď sedláme druhou generaci. Má o válec víc, objemu půlku a skoro stejný výkon 42 koní. A tváří se seriózněji, i když je to pořád šmrncovní bike, který vznikl víceméně odstrojením kapotované YZF-R3. Yamaha říká téhle nahé rodince Hyper Naked a MT-03 je ze šesti členů druhá nejmenší po stopětadvacítce.

Třístovky poslední dobou docela frčí, zajímají se o ně osmnáctiletí motorkáři s řidičákem A2, ale samozřejmě nejen oni. I člověk zvyklý na větší kubaturu musí po pár klikatých kilometrech uznat, že na téhle motorce něco je. Sympaticky kompaktní, váží něco přes metrák a půl, při překlápění v zatáčkách neklade prakticky žádný odpor. Dvouválec, který je do sedmi tisíc otáček dokonale vychovaný slušňák, se rád nechá vyhecovat až do dvanácti tisíc a pak je s ním najednou slušná legrace. Kromě ABS nečekejte žádnou pomocnou elektroniku, MT-03 je jen o vás, vašem umění a fyzikálních zákonech. Jak ji povedete, tak vás bude bavit.

Dobře se na ní dojíždí ranními kolonami do práce a o víkendu udělá radost na zakroucených silničkách. Ale když na to přijde, ani dálnici se nemusíte vyhýbat obloukem. Rozmotá se klidně na 160 km/h, při kterých je pohodlnější než „tříkilo“ od Kawasaki, které dost vibruje.

Vysoké rychlosti nejsou z podstaty věci oblastí, ve které by se MT-03 vyžívala. Nad českým dálničním limitem nepůsobí lehký stroj zrovna skálopevně, stejně jako když začnete krouhat zatáčky tempem hodným větších strojů. Zpětná vazba od motorky je však perfektní a přesně víte, co se pod zadkem děje. Právě tahle intenzita prožitku významně vynahrazuje fakt, že nejedete tak rychle jako ti větší.

Zkrátka a dobře za rozumných 133.990 Kč a nízké provozní náklady tyhle „tři ladičky“ zahrají spoustu muziky, takže předsudky stranou a zajděte si MT-03 vyzkoušet.

Plusy

  • Zábavnější než čekáte
  • Skvělá ovladatelnost
  • Nízká spotřeba
  • Příznivá cena

Minusy

  • Nervozita podvozku ve vyšších rychlostech
  • Nic pro dlouhány

Yamaha MT-03
Motor čtyřdobý řadový dvouválec
Chlazení kapalinou
Zdvihový objem (cm3) 321
Výkon (kW/ot. za min) 30,9/10 750
Točivý moment (N.m/ ot. za min) 29,6/9000
Převodovka, sek. převod 6°, řetěz
Startování elektrické
Brzdy P/Z (mm) kotoučové s ABS 298/220
Pneumatiky P a Z 110/70 R17 a 140/70 R17
Rozvor (mm) 1380
Výška sedla (mm) 780 mm
Pohotovostní hmotnost (kg) 168
Objem nádrže (l) 14,0
Základní cena (Kč) 133 990

Jiří Baborský
Diskuze (0)