Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za přestupky má odpovídat provozovatel auta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (241)
Dolní sněmovna zařadila do novely silničního zákona na návrh hospodářského výboru pokutování provozovatele bez ohledu na osobu blízkou.

Na návrh hospodářského výboru zařadil parlament do novely silničního zákona ve druhém čtení ustanovení o odpovědnosti provozovatele za přestupky, které způsobil jiný řidič s vozidlem provozovatele.

Podle této změny musí provozovatel vozidla zajistit, aby řidič jeho vozu dodržoval předpisy. Tento předpis je reakcí na vyhýbání se zodpovědnosti za přestupky výmluvami na osobu blízkou.

Provozovateli hrozí při zaznamenání přestupku automatickým radarem nebo v jiné situaci, kdy se nepodaří na místě zjistit totožnost řidiče, až desetitisícová pokuta.

Provozovatel nebude za přestupek zodpovědný v případě odcizení nebo převodu vozidla na jinou osobu před spácháním přestupku. To vše ale musí dokázat.

Další změny se týkají řízení motocyklů. Silné motocykly budou moci řídit jen osoby starší 24 let. Výjimkou jsou lidé, kteří mají dlouhodobou zkušenost s řízením slabších motocyklů. Pro ty je stanovena hranice 20 let.

Motocykly s výkonem do 35 kW budou nově moci řídit osoby starší 18 let.

Poslední důležitou změnou je, že úřady budou kontrolovat, zda žadatel o nový řidičský průkaz, ho již nemá, nebo mu nebyl zadržen v některé ze zemí Evropské unie.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (241)
Avatar - ManInBlack
10. 6. 2011 16:42
Re: Chceme Tvoje prachy - na právo Ti kašlem
Aha. Takhle. Taky berem :-!
10. 6. 2011 16:02
Re: Ach jo
>:D
10. 6. 2011 16:01
Re: Úklid sněhu
:yes:
10. 6. 2011 12:33
Re: Odpovědnost je normální...
Nechápu. Dnes se Franta vymluví na osobu blízkou, takže je bez bodů a pokuty. Nově alespoň s pokutou. Na body to vliv nemá. Pokud to na sebe vezme kámoš místo tebe (body bys nedostal, jen pokutu jako provozovatel), dostane ty body on a ty (možná) ušetříš na té pokutě. Takže z hlediska bodů je to svým způsobem pozitivní.
10. 6. 2011 12:25
Re: Odpovědnost je normální...
Protokol? Tvoje věc, jestli jo nebo ne a mě to taky netrápí. Je to jednoduché řešení pro ty, co z toho dělají kovbojku a bojí se, jak budou těžce platit za někoho jiného.
Jako že bych si nepamatoval, jestli jsem někde jel nebo jestli jsem to náhodou půjčil někomu jinému? I kdyby, je to zase jen a jen moje volba, jak si povedu notýsek.
Naopak si myslím, že díky tomuto opatření budou mít úřady víc času (a čistě lidsky z hlediska těch úředníků, snad i větší motivaci) dokazovat ty nejhorší případy.