Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ukradli mu speciální Mercedes 300 SL, zloději nabízí odměnu za vrácení

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
Možnost jak získat ukradené zboží zpět, ukazuje příběh muže, jemuž byl 11. srpna odcizen vzácný Mercedes-Benz 300 SL.

Ke krádeži velmi vzácného Mercedesu-Benz 300 SL přezdívaného „racek“ došlo před hotelem Dorint Am Nürburgring Hocheifel. Zmíněný hotel se přitom nachází nejen v těsné blízkosti známého závodního okruhu Nürburgring v Německu, ale současně také poblíž policejní stanice. Drzost některých zlodějů skutečně nezná hranic...

Odcizený „benz“ má sériové číslo 5500434. Jedná se o vůz vyrobený v roce 1955 a jeho majitelem, který uvedenou odměnu za vrácení vypsal, je Němec Thomas Rosier. Jedním z důvodů, proč si zloději troufli ukrást toto auto i v blízkosti policejní stanice, může být vozidlo samotné. V daném případě se totiž nejedná o „obyčejný“ Mercedes-Benz 300 SL „racek“, ale o speciální verzi. Na první pohled se vyznačuje o tři palce (7,62 cm) sníženou linií střechy. Tento očekávaný úbytek prostoru nad hlavou vyřešili konstruktéři přidáním dvojice výstupků nebo chcete-li bublin na střeše vozu. K dalším zajímavostem patří zakázkový kožený interiér v oranžovo-hnědém odstínu.

Vůz konkrétního výrobního čísla patří do série aut známé jako NSL, v Německu se ho vyrobilo méně než 30 kusů. Tento konkrétní exemplář sjel z výrobní linky v červnu 1955 a původně si jej objednalo dealerství Maxe Hoffmana sídlící v New York City v USA. Originálně mělo auto šedý lak a červený kožený interiér a také specifická kola.

Za více než čtyři desetiletí auto cestovalo po území Spojených států od východního pobřeží přes Michigan do Colorada a poté do Kalifornie, konkrétně Los Angeles. Právě tady došlo na popud někdejšího majitele vozu k jeho úpravě a výše popsaným změnám. Psal se rok 1999.

Zahrnovaly vzpomínané snížení střechy, přidání dvojice výstupků na ní a také změnu odstínu laku karoserie včetně čalounění kabiny. Kalifornský majitel měl v plánu auto používat také na závodní dráze. Vůz proto dostal ještě přídavné přední světlomety, chromovanou lištu na náraznících a malé vnější zpětné zrcátko.

Motor, řadový šestiválec, upravený v rámci verze NSL, zůstal zachován. Pozměněno ale bylo zapalování a také spojka. Jistě proto, aby lépe snášela jízdy na okruhu. Pro zlepšení jízdních vlastností došlo ke snížení světlé výšky vozu za pomoci nových tlumičů od Koni. Auto dále dostalo hliníkovou palivovou nádrž a vyústění výfuku z boku karoserie.

Rosier vůz od kalifornského majitele zakoupil v roce 2014 a následně jej nechal převézt zpět do Německa. Pro zajímavost, otec Rosiera vlastnil 300 SL „racek“ v osmdesátých letech, přičemž jej prodal finanční společnosti, kterou Rosier v současné době vede.

Zbývá odpovědět na otázku, zda je částka 250.000 euro jako odměna za vrácení vozu dostatečná. Vzhledem k tomu, že cena tohoto Mercedesu je kolem dvou milionů euro, tak si myslíme, že zloděje příliš neosloví.

Foto: Remi Dargegen

Tomáš Dusil
Diskuze (7)
22. 8. 2018 07:07
Re: Jak typické
Na komoru. :yes:
Avatar - speedfred
22. 8. 2018 07:06
Re: Jak typické
mal si si nájsť chlapca >:D
tiež zbieram modely,ale drahá je tolerantnejšia.
Avatar - 3_diamanty
21. 8. 2018 23:37
Re: Jak typické
chybicka se vloudila ( tu to nie je nic nove predsa ) .... ale nejak by som to dalej uz nedramatizoval ... inak krasne auto to 300SL ... mam model z neho ... od firmy schuco ;-) .. aj taku tu zltu relly carreru mam od nich ... len ostali u rodicov ... manzelka toto moc doma nechce v obyvaku :*) .. ani ziadne lego modely nechce ... hrozne daco... :*) ... ach tie zenske.. smola no
Avatar - 3_diamanty
21. 8. 2018 23:31
Re: 250,-€ určitě neosloví, pane Dusile
ved to by cloveku nestacilo ani na rocnu poistku ( zakonna plus havarijna ) na auto ;-) ... daj aspon 300 ;-) ... nebud svina >:D
21. 8. 2018 16:36
Re: Jak typické
>:D

Tak hlavně, že se hrdě přihlásil k chybě a v diskuzi poděkoval za upozornění. Je to prostě ryzí charakter. >:D :-!