Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Závodní DeLorean DMC-12 chrlí z výfuků plameny (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
DeLorean se proslavil hlavně jako filmový hrdina. Současným úpravcům není svatá ani klasika a klidně z ní udělají závoďák.

Trilogii Návrat do budoucnosti znají určitě všichni milovníci aut i osmdesátkových sci-fi a Michael J. Fox byl v roli Martyho McFlye nepřekonatelný. Originálních DeLoreanů DMC-12 ovšem dodnes přežilo ze zhruba 9.200 asi 6,5 tisíce a jakýkoli tuning či rovnou přestavby se rovnají svatokrádeži. Existuje jich však spousta včetně prodloužených verzí a podobně. V Humble na předměstí texaského Houstonu navíc vyrábí Brit Stephen Wynne autentické laminátové kopie od roku 2008. Vlastní dokonce práva na značku.

Američtí Putsch Racing se při tvorbě závodního speciálu DMC-12 pustili hlavně do střev, původní karoserii z nelakované nerezové oceli nechali být, jen spodní část je černá až do poloviny vzhůru výklopných dveří a nesmí chybět červené pruhy. Kapota dostala laserem vyřezávané větrací štěrbiny, sedmipaprsková litá kola rozhodně také nejsou sériová. Logo Atari nás vrátí do doby osmibitových počítačů a klasických herních konzolí.

Za oceánem byli kdysi schopni vyhodit původní motor i z ferrari a nahradit jej V8, která se lépe servisuje, protože na ni mají díly na každém rohu. V tomto případě však atmosférické PRV objemu 2,85 l zůstalo na svém místě. Díkybohu! Jenže rozhodně nemá 97 kW jako kdysi v americké specifikaci. Nové je nerezové sání a o správnou směs benzinu se vzduchem se stará trojice karburátorů Weber. Výsledkem je 157 kW. Může se vám to zdát málo, ale pořád je to o 60 % víc. Nehledě k impozantnímu zvuku vidlicového šestiválce a plamenům z jediné koncovky, které obzvláště vyniknou v noci. Baterie byla přemístěna dopředu kvůli rozložení hmotnosti.

Dvoučlenná posádka sedí v závodních anatomech se čtyřbodovými pásy. Ani v kokpitu není žádná zbytečnost navíc, zase tu ale najdeme ochrannou klec. Hmotnost 1134 kg hovoří za vše. DMC-12 nebyl extrémním sporťákem, rozjel se sotva přes dvoustovku. Tenhle kousek nebude mít určitě problém ani s vyššími rychlostmi, i když legálně pouze na uzavřeném okruhu.

Aleš Dragoun
Diskuze (11)
Avatar - Barrichello
1. 10. 2015 11:54
Re: Exot...
Ano máš pravdu, nicméně já říkám Irsko celkově irskému území.
1. 10. 2015 09:56
Re: Exot...
Ne v Irsku, ale myslim ze v Severnim Irsku, to je skoro takovy rozdil jako Korea Severni a Jizni ;-)
Avatar - Barrichello
1. 10. 2015 01:28
Re: Exot...
Motor PRV je nejslabší článek toho auta. souhlas

Jinak je to ale úžasný stroj, nádherný desing, skvělá nerezová karoserie, prostě originální počin.
Trochu to kazí ještě fakt, že to bylo montováno v irsku a tam jak známo kvalita práce nic moc, nicméně firma která dnes DeLoreany servisuje, má na ně náhrandí díly a dokonce z nich sestavuje i nové kusy už tohle umí vyřešit.

Zbývá jen ten motor.
30. 9. 2015 19:59
Re: Modré plameny
OK.
(Jinak PRV znamená Peugeot, Renault, Volvo, pro ně byl motor primárně konstruován a vyráběn.)
Avatar - eXp10it
30. 9. 2015 19:53
Re: Modré plameny
Tak to je úplně nepodstatné kde byl vyrobený motor resp. kde si ho nechali vyrobit. Podstatné je že kolem sebe nechrlí černý mor.