Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženy vs muži: Kdo se za volantem více vzteká?

Michal Fokt
Diskuze (16)
O řidičích a řidičkách koluje spousta vtípků, ale i fám a stereotypů. Ženy prý neumí moc řídit a muži jsou zase za volantem zbytečně podráždění. Ale je to opravdu tak?

Svět aut je bezpochyby mužskou záležitostí. Už od mala si hrají s autíčky, na prahu dospělosti v nich vozí holky na schůzky, s větším či menším štěstím odhalují své řidičské schopnosti a později to jsou povětšinou oni, kdo vozí rodiny na výlety. Ostatně i ve světě motorsportu zavadíte o ženu v kombinéze zřídka, pokud v ní tedy zrovna nepózuje na jehlách a deštníkem. To pochopitelně vyvolává v mužích pocit, že ženy jsou méně schopné řidičky. Hlavně proto, že jezdí pomaleji, méně riskují a ne vždy dokáží dobře zaparkovat.

Pravdou ovšem je že, ženy prokazatelně méně často a méně závažně bourají, takže to s tou naší řidičskou nadvládou nebude tak horké. A něžné pohlaví zase vrací úder tvrzením, že se muži za volantem neustále vztekají a nadávají. Však určitě znáte ten vtip, když dítko líčí mamince, že s tatínkem cestou do školy potkali pět idiotů, sedm blbců a dva kretény. Ale co když je to trošku jinak?

Čerstvý průzkum z Británie ukazuje, že realita je přesně opačná. Studie provedená mezi tisícem respondentů odhalila, že ženy jsou za volantem v průměru o 12 % vzteklejší, než muži. Ve všech testovaných scénářích by podle výsledků průzkumu ženy reagovaly hněvivěji, než jejich mužské protějšky!

Výzkum provedl Patrick Fagan, psycholog z Goldsmiths University London, ale cílem nebylo sebrat ženám jejich mocnou zbraň v polemikách, kdo že je tedy lepší řidič, spíše zjistit, jaké emoce v řidičích vůbec ježdění auty vyvolává. V zásadě převažují dvě - štěstí a zlost. Tu první způsobuje pocit svobody, který řízení přináší, tu druhou pak okamžiky, kdy se nezdá být jízda plně pod kontrolou.

Hlavním důvodem lásky k řízení je z 51 % svoboda pohybu, mobilita (19 %) a nezávislost (10 %). Jízda v autě také "rozvazuje mužům jazyk", 29 % Britů říká, že je pro ně snaží vést konverzaci v autě, než kdekoli jinde a 14 % dokonce prozradilo, že se jim při hovoru lépe řídí. Více než polovina Britů (54 %) je v autě šťastná, když si může zpívat...

Pokud jde o jízdu samotnou, nejraději řidiči mají prázdnou silnici (84 %), v 78 % si užívají jízdu po venkovských silnicích a 69 % miluje jízdu po pobřeží. A pak je tu hudba - 8 z 10 řidičů po usednutí do auta zapíná rádio (nebo jiné zvukové médium). Převládá pop (70 %) a rock (61 %) a nejoblíbenějšími skladbami jsou Bat out of Hell od Meatloafa a Bohemian Rhapsody od Queen.

Michal Fokt
Diskuze (16)
25. 10. 2016 20:35
Re: Agrese
Taky si myslim, že to nedělají cíleně, spíš prostě nechápou věci jako pravá ruka, přehlížejí značky, jedou zbytečně pomalu, neplynule. Chlap seká chyby, protože si moc věří, ženská, protože je z toho moc vyklepaná. Taky mi přijde, že mají tendenci ty chyby rychle kupit na sebe - zažil jsem několikrát jejich přejíždění z pruhu do pruhu bez blinkru a zrcátka, když je někdo vytroubil, tak mají tendenci to zahamtnout a koukat kolem sebe, co se děje. Blbé je i to, že dřív se paničkám kupovalo Daewoo Matiz, dneska mají XC90, X5 - za volantem nejsou skoro vidět, zaparkovat to neumí a zaberou dvě místa, protože si nikdy necouvnou a nesrovnají se a když něco způsobí, tak je to díky té hmotě o to horší průšvih.

S ženama je to jak s padesátníky - těm se taky do hlavy vtlouká, jak jezděj suprově a mladý blbě, tak si myslej, že jsou nej, všechno znají a podle toho to vypadá. 70 od baráku město, mimo i dálnice, pravá ruka jim nic neříká, nějaké nastavení světel když se stěhují na chatu a mají plný kufr nezájem, ale jsou přesvědčeni, že jezdí nejlíp, vždyť to psali v Rudym právu...

Na druhou stranu aby to nebylo jen na ženy - chyby sem tam děláme každej a třeba ultrah*vada vybržďovači na dálnicích zatim byli snad všechno chlapi.
25. 10. 2016 19:57
Zensky
Zensky proste neumi tak dobre ovladat auta jako muzi.Je to logicke,technicky cit bude mit chlap ve vetsine pripadu lepsi.Chlap ma taky lepsi orientaci,predvidavost,odhad.Take maji zeny casto jen mensi bouracky,protoze se proste boji jezdit rychleji ci riskovat.Neni to sice pravidlo,ale za me ,kdyz se setkam s autem,ktere udela na silnici vylozene nejakou koninu z 90% je to zenska.
Avatar - Blue Sun
25. 10. 2016 14:07
Re: Světem koluje spousta nesmyslů...
Bezpohlavní nejspíš ve smyslu toho, že svou ženskost potlačily ve prospěch kariéry, ega, peněz, moci...
Avatar - Blue Sun
25. 10. 2016 14:05
Re: Světem koluje spousta nesmyslů...
Ženy mají hlavně tu úžasnou "schopnost" zaseknout se na nějakém problému. Třeba když jí někdo udělá na silnici i jen drobnou prasárnu, okamžitě to začne řešit a celou svou pozornost soustředí jen na tu konkrétní věc. Pak nevnímá okolní provoz, značky, nic... Docela rizikové chování.
Avatar - wakantanka
25. 10. 2016 13:44
Re: Světem koluje spousta nesmyslů...
Nebude to spôsobené aj tým, že v posledných povedzme dvoch desaťročiach ten podiel žien vodičiek stúpa ? A ja za tým vidím aj to, že mnohé proste šoférovať nechceli a nechcú, nebaví ich to, ale musia.