Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor hlásí prodejní úspěch modelu Major

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Nejnovější zástupce tradičního brněnského výrobce traktorů, jehož sériová výroba se rozběhla začátkem letošního roku, se dočkal mimořádného zájmu ze strany zákazníků.

S ohledem na stále rostoucí oblibu jednodušších a levnějších, přesto však spolehlivých traktorů, slaví Zetor Major neobyčejný úspěch. Poptávka předčila původní očekávání výrobce o téměř 60 %. Díky tomu bude v Brně do konce roku vyrobeno 1400 traktorů nového modelu.

Původní odhad při zahájení sériové výroby letos v únoru přitom čítal 900 kusů. Největší zájem o nový model mají malé rodinné farmy a kromě tradičních trhů je tento model oblíbený i ve Velké Británii nebo USA.

Marián Lipovský, zástupce výkonného ředitele a výrobní ředitel Zetor Tractors a.s., uvedl během 10. ročníku konference na téma „Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě“, že v současné době hlásí pokles velké evropské trhy, které by dříve tradičními odběrateli traktorů vyšší výkonové kategorie. Jedná se například o Velkou Británii, Německo či skandinávské země.

Zetor Major ve výkonové kategorii do 59 kW, který je spolehlivým traktorem s dlouhou životností a vynikajícím poměrem cena/výkon, tak podle slov Mariána Lipovského zcela odpovídá potřebám zákazníků na těchto i dalších trzích.

V reakci na vývoj trhu však v kategorii jednodušších a levnějších modelů dlouhodobě velmi významně roste konkurence jak z dílen tradičních konkurentů, tak z řad levných asijských produktů. Zetor Major je v současnosti konkurenceschopný díky spolehlivému motoru vlastní konstrukce a evropskému technickému provedení.

Do budoucna se chce Zetor profilovat spíše do pozice výrobce sofistikovaných traktorů s vyšším technickým standardem, které budou pro zákazníka rozumným kompromisem mezi cenou a přidanou hodnotou.

Dnes jsou základem nabídky značky Zetor tři modelové řady, pokrývající výkonové kategorie od 51,5 do 103 kW. Brněnský výrobce má ovšem v plánu nabídnout do pěti let až šest modelových řad pokrývajících výkonové spektrum od 37 do 147 kW.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (19)
Avatar - aproximus
13. 11. 2013 09:26
Re: BRAVWOOOOOO
soukromník podle mě raději koupí lehce jetého JD nebo Case, než aby se trápil se Zetorem, on ten servis taky něco stojí a traktor má hlavně pracovat a ne stát v poruše.. Zetor je dobrý tak pro sadaře a komunál, možná ještě pro nějaké mikro hobby zemědělce. faktem je, že jsem v našem kraji nový zetor na poli ještě neviděl..
Avatar - aproximus
13. 11. 2013 09:22
Re: BRAVWOOOOOO
fendty jsou určitě hodně dobré, jestli jsou ale lepší než JD nevím...
12. 11. 2013 23:44
Re: BRAVWOOOOOO
sorry to malo byt pod ine vlakno:/ Ale k tomuto som chcel to, ze najdrahsi traktor je Fendt a to je este o triedu lepsi ako JD ale tiez asi aj o tretinu drahsi.
12. 11. 2013 23:41
Re: BRAVWOOOOOO
ale je ine radit ako to je na zetore cez nasobic korytnacka/zajac a ked tam mas 4 rychlosti a na spojku nemusis vobec stupit ani ked zastavis. Toto je poloautomat s cim robim a fakt sa to neda porovnat so zetorom jazdil som aj s tymi novsimi ale JD napr uz ma poloautomat ako seriu kdezto zetor to nema ani za priplatok a to aj bratranac co to vlastni vravel, ze keby mali nejaku schopnu prevodovku ze by si to aj kupil ale s manualom nikdy! Doba pokrocila a zetor v tomto zaspal dobu bohuzial.
Avatar - WinDiesel
12. 11. 2013 21:31
Re: BRAVWOOOOOO
Deere je mezi traktory Mercedes a mercedes mezi osobáky taky není levný. Zetor je bohužel nejlépe na úrovni Dacie, pokud mám udělat příměr.
Díky tomu, že jsou třeba na rozdíl od Polska u nás výměry dost velké, dají se kupovat velké traktory.
A zkus si někdy vlézt do Johna Deere a už nebudeš Zetor nikdy chtít vidět, je to chudobka pro Poláky a třetí svět.