Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zisk Ferrari loni činil 7,8 miliardy korun, vzrostl o 9 %

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Maranellský výrobce supersportů loni těžil z rostoucích prodejů. Více prodaných aut mu přinesly i vyšší zisky.

Italskému výrobci luxusních automobilů Ferrari loni vzrostl čistý zisk o devět procent na 290 milionů eur (cca 7,8 miliardy Kč). Hospodaření podpořil vyšší prodej aut. Ve výhledu na letošní rok je však automobilka obezřetná, i když čeká další růst, uvedla agentura Reuters.

Celkový odbyt aut se loni zvýšil o šest procent na 7.664. Automobilka těžila z růstu prodejů osmiválcových modelů. Prodeje Californie, 458 Speciale A a nově uvedeného 488 GTB meziročně vzrostly o osm procent. Naopak dvanáctiválcové F12berlinetta a FF si pohoršily o 24 %.

Čisté příjmy vzrostly o tři procenta na 2,85 miliardy eur (asi 77 miliard korun), při konstantních směnných kurzech naopak o tři procenta klesly. Provozní zisk se zvýšil o 17 procent na 473 milionů eur (12,7 miliardy Kč). Firma částečně těžila z vyššího prodeje, ale i z vývoje směnných kurzů, hlavně z posílení dolaru a libry.

V letošním roce automobilka očekává růst prodeje na 7900 aut. Tržby mají činit 2,9 miliardy dolarů (v přepočtu 72,5 miliardy korun).

Ferrari se na počátku letošního roku oddělila od automobilky Fiat Chrysler Automobiles. Loni v říjnu Ferrari vstoupila na newyorskou akciovou burzu a 4. ledna na burzu v Miláně.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)