Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

10 nejočekávanějších premiér roku 2016. Na jaká auta se těšit?

David Bureš
Diskuze (335)
V příštím roce se můžeme těšit hlavně na nová SUV. Dočkáme se ale i premiéry elektromobilu střední třídy nebo potenciálně nejrychlejšího vozu planety.

I v příštím roce vstoupí do prodeje množství zajímavých automobilů. Podobu některých už známe (Kia Sportage, Fiat 124 Spider, Toyota Prius), na odhalení jiných zatím teprve čekáme. Vybrali jsme 10 nejočekávanějších novinek, které mají být představeny v roce 2016.

U všech vozů v tomto žebříčku bylo potvrzeno (ať už oficiálně, nebo neoficiálně), že budou představeny v příštím roce. Termíny premiér se v automobilovém světě ale z rozličných důvodů občas mění, a tak je možné, že některého z vybraných aut se dočkáme až v roce následujícím.

Jestliže máte pocit, že jsme na některou z důležitých premiér zapomněli, dejte nám vědět v diskuzi pod článkem. Na mnohé chystané novinky (SUV od Seatu, Kie nebo Toyoty) se totiž nedostalo. Váš názor o očekávaných novinkách nás zajímá už jen proto, abychom věděli, na jaké premiéry si v příštím roce dávat pozor.

Audi Q1

Úzkou nabídkou pouhých tří SUV Audi silně ztrácí na své konkurenty z Mnichova a Stuttgartu, v následujících letech chce ale v oblíbené kategorii mohutně expandovat. Již v roce 2016 rozšíří svoji paletu SUV směrem dolů, když začne vyrábět model nazvaný Q1.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Navzdory blížící se premiéře toho o Q1 zatím víme až podivně málo. Automobil bude postaven na platformě MQB, přičemž má využít její nejkratší variantu vyhrazenou pro příští generaci VW Polo a další malé hatchbacky z dílny VW Group. Nabídka motorů pak možná zahrne i litrový benzinový tříválec. Ostře řezané tvary inspirované konceptem Crosslane Coupé pak mají za úkol přilákat k Audi nové zákazníky, a to hlavně z řad mladší klientely.

Bugatti Chiron

Bugatti už oficiálně potvrdilo, že se nástupce Veyronu dočkáme na březnovém autosalonu v Ženevě. Novinka se bude jmenovat Chiron po slavném závodníkovi a bude chtít být ještě rychlejší než Veyron. Automobilka totiž velkolepě prohlašuje, že jediný konkurent Chironu z hlediska výkonů je právě Veyron.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

O vzhledu víme, že se inspiruje křivkami letošní studie Vision Gran Turismo, naopak technika v útrobách zůstává zahalena množstvím tajemství. O pohon se každopádně má postarat čtyřikrát přeplňovaný šestnáctiválec z Veyronu vyladěný tentokrát k hodnotě 1.500 koní (1.103 kW), přičemž se spekuluje, že kvůli emisním normám bude spolupracovat s elektromotorem.

Hyundai Ioniq

Toyota Prius je dlouhá léta natolik neohroženým vládcem hybridních aut, že se stala jejich symbolem. V příštím roce se však dočká nového konkurenta z Jižní Koreje, Hyundaie Ioniq. Světu se představí již v lednu.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Hyundai pro nový vůz vyvinul novou platformu, kterou využije i podobně laděný model značky Kia. Vedle hybridu se počítá i s plug-in hybridem a elektrickou verzí, takovou kombinaci variant u jednoho modelu ještě nikdo nenabízí. Celková silueta se bude podobat Priusu, v útrobách hybridu bude podle dostupných zpráv pracovat benzinová šestnáctistovka kombinovaná s elektromotorem a sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Maserati Levante

Maserati je další z automobilek, které se rozhodly rozšířit své portfolio o SUV. První koncept takového auta značka prezentovala už v roce 2003, další koncept následoval o osm let později. V roce 2016 se pak konečně dočkáme sériového provedení nazvaného Levante, které má debutovat na jaře v Ženevě.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Levante se proti dřívějším konceptům (oba byly shodně pojmenovány Kubang) v lecčems změní. Příď sice naváže na koncept z roku 2011, ze snímku prototypů ale vyplývá, že jeho silueta bude sportovnější ve stylu BMW X6. Motory známé z Ghibli a Quattroporte později doplní i plug-in hybrid.

Mercedes-Benz E

Do odhalení nové generace Mercedes třídy E zbývá už jen pár dní, automobil se světu poprvé představí na lednovém autosalonu v Detroitu. Výrobce již odhalil podobu kabiny nového éčka, která se inspirovala u větší S-Klasse. Také tvary karoserie budou kráčet ve šlépějích třídy S.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Nové éčko dostane do vínku množství systémů usnadňujících řízení, mezi nimiž nebude chybět ani systém poloautomatického řízení na dálnicích a městských ulicích. Součástí nabídky pomocníků bude též adaptivní tempomat, který bude umět přizpůsobit rychlost nejen podle vozidla vpředu, ale také podle aktuálně povolené maximální rychlosti. Novinkou budou i diodové světlomety, jejichž světelný paprsek bude možné upravit tak, aby neoslňovaly protijedoucí řidiče.

Opel Insignia

V letošním roce Opel mezigeneračně obměnil model Astra, v tom příští upne pozornost na o třídu větší Insignii. Také u ní se konstruktéři zaměří hlavně na snížení hmotnosti, pomůže k tomu platforma Epsilon XX z Chevroletu Malibu. Insignia zároveň lehce povyroste, což má vyřešit problém omezeného vnitřního prostoru stávajícího provedení.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Co se týče designu, máme očekávat siluetu blízkou čtyřdveřovým kupé, jednotlivé prvky pak navážou na dnešní Astru. Druhá generace Opelu Insignia má být představena v druhé polovině roku 2016, u českých dealerů by se vůz měl ukázat ještě před koncem příštího roku.

Porsche 718

Název 718 by naznačoval, že Porsche chystá pro příští rok zcela nový model, není ale tomu tak. Číselným označením výrobce pouze v rámci modernizace sjednotí duo Boxster/Cayman, které již dnes používají shodnou techniku.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Vedle nového označení se dočkáme také zcela nových motorů. V útrobách připravovaného kupé a roadsteru totiž budou pracovat nové čtyřválce typu boxer, menší nabídne objem dvou litrů, větší bude mít 2,5 litru. Více se o Porsche 718 dozvíme v lednu, výstavní premiéra se má odehrát v březnu na ženevském autosalonu.

Renault Scénic

Segment MPV zažívá těžké časy, zákazníci velkoprostorová auta mění za SUV a crossovery, a tak jednotliví výrobci tuto třídu postupně opouští. K tomuto kroku se odhodlal i Renaultu, který zakladatele MPV, model Espace, v nejnovější generaci proměnil v crossover. Stejným směrem půjde i menší Scénic.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Také Scénic už nebude typickým MPV, svojí zvýšenou karoserií se bude chtít přiblížit kategorii SUV. Šéfdesignér značky Laurens van den Acker se už dříve nechal slyšet, že tento krok je nutný kvůli měnícím se preferencím zákazníků. Auto s platformou CMF by mělo debutovat na jaře v Ženevě.

Tesla Model 3

V letošním roce začala Tesla konečně prodávat dlouho očekávané SUV Model X, v příštím roce pak hodlá představit vůz nazvaný Model 3. Bude se jednat o elektromobil menší než dnešní sedan Model S, který patrně zamíří do střední třídy. Zatím se počítá se sedanem, možností je ale rozšíření nabídky i o další karosářské varianty.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Pro Teslu bude Model 3 velice důležitým automobilem, protože má významně zvýšit její prodeje. Elektrický sedan sice bude představen v březnu 2016, na zahájení prodeje si ale počkáme až do roku 2017. Před zahájením produkce totiž automobilka musí zahájit provoz ve své obří továrně na baterie.

Škoda Kodiaq

Nabídka mladoboleslavské značky se v příštím rozšíří o nové velké SUV. Dlouho se mu přezdívalo Snowman, poslední zprávy ale naznačují užití jména Kodiaq. Automobil dlouhý 4,7 metru bude postaven na platformě MQB a nabídne až sedmimístný interiér.

suv audi maserati opel porsche skoda novemodely suv audi maserati opel porsche skoda novemodely

Podle zákulisních informací se chystané SUV představí na podzim, na pařížském autosalonu. Už půlroku předtím se však na březnovém ženevském autosalonu ukáže koncept, který naznačí podobu novinky.

David Bureš
Diskuze (335)
31. 12. 2015 12:45
Re: Na nové auta se netěším
no, s adouuplne nesouhlasim. treba lcd panel misto klasickeho pristrojoveho stitu je (lepe receno drive nebo pozdeji bude) ve finale levnejsi reseni s vyrazne vetsimi moznostmi efektivniho zobrazeni informace. takze tahle jeho poznamkado kontextu te informace nezapada.
30. 12. 2015 18:59
Re: Na nové auta se netěším
"na takové Tipo hatch a kombi se těším" :-! Jenom aby tu lednicku ten 1.4 L/70kW motor odvezl, hm? >:D Tipo sedan je hezke na pohled, ale timto i snad konci. Troufam si rict ze Ceed s 1.4 HB nebo i SW je lepsi svezeni v podobnem financnim rozmezi - at uz bonusem jsou kotouce na kazdem rohu, multi-link vzadu ci design uvnitr. Tipo si koupi FIAT fanda. Zbytek si uz poridil P301/C-Elysse ci [T]Rapida. Jestli se tech tureckych aut proda v CR za 2016 200-300 kousku, bude to uspech. Kluci z A-Bildu udelali svuj "vyzkum", FIAT byl 20-tem, VW na 18. miste...a na prvnim skoncila MAZDA und KIA. [odkaz]
30. 12. 2015 15:35
Re: Na nové auta se netěším
Ádo, nevěřím vlastním očím, ty jsi v tom vodopádu nadávek a pomluv na Renault vyplodit taky rozumný příspěvek, se kterým se lze naprosto ztotožnit! Bravo, jen tak dál! :-) :yes: :yes: :yes:
30. 12. 2015 15:32
Re: Na nové auta se netěším
Ádo, nevěřím vlastním očím, ty jsi v tom vodopádu nadávek a pomluv na Renault vyplodil taky rozumný příspěvek, se kterým se lze naprosto ztotožnit! Bravo, jen tak dál! :-)
P.S. Přece jenom ale výše uvedený pesimistický náhled na novinky příštího roku neplatí absolutně, na takové Tipo hatch a kombi se těším, a jak! :-) :yes:
Avatar - Floyd
29. 12. 2015 21:19
Re: 10 nej...
Ano, chodím, v tomto směru o mě neměj péči.

Bulvarizace ACZ je krok špatným směrem, se zbytkem s tebou souhlasím.