Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alfa Romeo Giulietta a MiTo QV nastupují po modernizaci (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (61)
Alfa Romeo detailně představuje dvojici svých nejostřejších hatchbacků v lehce omlazené podobě, jejíž premiéra se odehrála na letošním ženevském autosalonu.

Alfa Romeo v souvislosti s uvedením modelů Giulietta Quadrifoglio Verde a MiTo Quadrifoglio Verde na evropský trh zveřejnila rozsáhlou fotogalerii i propagační filmy s touto dvojicí.

Zároveň nezapomíná Alfa Romeo připomenout dvojicí výročí. Prvním z nich je 90 let od první použití slavného emblému Quadrifoglio Verde (zelený čtyřlístek) na závodním voze Alfa Romeo a tím druhým je 60 let jména Giulietta ve službách italské automobilky.

V případě modelu Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde je samozřejmě nejzásadnější novinkou pro letošní rok použití techniky ze sportovního kupé 4C. Pod kapotou pětidveřového hatchbacku tedy pracuje přeplňovaný benzinový motor 1750 TBi s přímým vstřikováním, který spolupracuje se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou TCT se suchou spojkou.

Výkon motoru činí 177 kW (240 k) při 5750 min-1, točivý moment vrcholí hodnotou 340 N.m, která je dostupná od 2000 do 4000 min-1 a jejích 80 % je k dispozici již od 1800 min-1.

Zatímco výkon je totožný jako u 4C, točivý moment je u vrcholné Giulietty o 10 N.m nižší. Proti předchozí Giuliettě Quadrifoglio Verde, která rovněž používala přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,75 litru, se jedná o nárůst 4 kW, točivý moment zůstal shodný.

Název motoru sice zůstává stejný, vedle vyššího výkonu se však novinka proti předchůdci liší také nižší hmotností, díky hliníkovému bloku válců je lehčí o 22 kilogramů. Agregát samozřejmě splňuje emisní normu Euro 6.

Modernizovaná Giulietta Quadrifoglio Verde zrychlí z 0-100 km/h za 6,0 sekundy a jede maximální rychlostí 244 km/h. Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu je 7,0 l na 100 km, mimo město 5,3 l na 100 km a ve městě 9,8 l na 100 km. O zastavení se starají brzdové kotouče Brembo s průměrem 320 mm, které se ukrývají za 18-palcovými koly.

V interiéru Giulietty Quadrifoglio Verde jsou nové sportovní sedačky čalouněné kombinací kůže a Alcantary. Obrazovka multimediálního systému je pětipalcová, připlatit si je možné za 6,5palcovou.

Menší z dvojice modernizovaných modelů v podobě Alfy Romeo MiTo Quadrifoglio Verde se rovněž může pochlubit několika novinkami v oblasti techniky, výbavy i designu.

V přídí malého třídveřového hatchbacku je i nadále uložen přeplňovaný čtyřválec 1.4 MultiAir s výkonem 125 kW (170 k) dostupným při 5500 min-1 a točivým momentem 250 N.m při 2500 min-1. Síla motoru je přenášena na kola přední nápravy prostřednictvím šestistupňové dvouspojkové převodovky TCT.

Akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne modernizované MiTo Quadrifoglio Verde za 7,3 s a je schopné jet rychlostí až 219 km/h. Spotřeba paliva v kombinovaném cyklu je 5,4 l na 100 km, mimo město 4,4 l na 100 km a ve městě 7,0 l na 100 km. O zastavení se starají brzdové kotouče Brembo s průměrem 305 mm a kontakt s vozovkou zajišťují 17-palcová kola.

Sebevědomý vzhled modernizovaného MiTa Quadrifoglio Verde zvýrazňuje zadní spoiler a nové leštěné kryty vnějších zpětných zrcátek, přední maska chladiče, kliky dveří a rámečky světlometu. Novinkou je matně šedý lak karoserie Magnesio.

Interiér nabízí černé kožené čalounění s kontrastním prošíváním na volantu, madle ruční brzdy a řadicí páce, nový panel s kontrolními ukazateli s logem QV, přístrojový panel Competizione se vzhledem uhlíkového kompozitu a nové speciální koberečky.

Na české trhu je v současnosti Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde nabízena za ceny od 807.000 Kč, zatímco MiTo Quadrifoglio Verde startuje na částce 629.000 Kč.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (61)
Avatar - Deathstar
13. 6. 2014 09:02
Re: Ceny..
To si děláš srandu? Zlé je už jenom to, že Golf GTi performance DSG, stojí s pár příplatky 780 tisíc a Alfa s podobnými příplatky 940 tisíc...

To sakra není stejně.. >:-[]

Navíc to že se Alfa chová "normálně" přece neznačí že je stejně kvalitní jako Golf.To je jenom jízdní vlastnost co mají podobnou.. Zkus si do nich někdy sednout.

Alfa se od minulosti hodně posunula, Giuletta je v pěkná, je stylová, ale nový Golf je uvnitř a i celkovou kvalitou a bytelností pořád někde úplně jinde. Navíc je Golf prostornější uživatelsky přívětivější a má větší kufr. Toliko k té univerzálnosti...

Alfa QV je zkrátka předražená, kdyby byla ultimativním sportovním hot hatchem tak OK, kdyby byla dotažená a univerzální jako Golf tak OK, ale ona není ani jedno. Jezdí normálně a kvalita a uživ. hodnota je taky jen normální..A stojí z hot hatchů téměř nejvíce..Na hlavu..
12. 6. 2014 22:14
Re: Ceny..
Co je zle dat 900t. za Alfu, ktora sa chova normalne a teda je rovnako kvalitna a univerzalna ako GTI, pricom jazdne je na tom lepsie?

Btw, ten test je absurdny, najma veta o prevodovke, kde je zle, ze radi presne a plynulo a nedrnci cez zuby....ak by to vsetko robila opacne, tak by to bolo zase zle.
Predpojate nezmysly. Tazko sa pise test, ked dopredu musime dokazat, ze to auto je nahovno.
Avatar - Emel
12. 6. 2014 16:43
Re: Vkus až na 1. místě
No právě... první co tě napadnou jsou koncernoví fanatici. Vidíš tu snad nějaké?
Avatar - šmoula nešika
12. 6. 2014 14:49
Re: Vkus až na 1. místě
Musíš dávat pozor. Jináč se tím svým neustálých plakáním nad vadným kusem tobě nepře... (takové slovo asi ani neexistuje) kusem pašíka dostaneš mezi diskusní jelitu xautofobistů jako Áda. A to nechceš... ;-)
Avatar - šmoula nešika
12. 6. 2014 14:42
Re: Ceny..
To je (jako nostalgie) asi ta pověstná nesynchronizovaná zpátečka... >:D