Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alkohol či drogy za volantem už mají letos na svědomí přes 1000 nehod

Ondřej Mára
Diskuze (34)

Jen za první čtvrtletí způsobili řidiči pod vlivem alkoholu či drog 1.112 dopravních nehod, které si vyžádaly celkem devět lidských životů.

Česká republika se pravidelně objevuje na prvních místech statistik, které sledují spotřebu alkoholu na osobu (od patnácti let výš). Tyto výsledky se ale bohužel promítají také do statistiky nehodovosti na českých silnicích. Alkohol a drogy totiž výrazně zvyšují riziko, že jízda skončí tragicky.

Požití alkoholu sice může zprvu navozovat pocit uvolnění a lepší nálady, současně však zkresluje vnímání reality, rozostřuje zrak, přispívá ke špatnému vyhodnocování situací a v neposlední řadě zpomaluje reakce. Pokud má ale řidič v krvi více jak 0,55 promile, začíná se stávat apatickým a celkově upadá do útlumu, který může vést až ke spánku.

Alkohol naruší i smysl pro koordinaci pohybů a tím člověk nevnímá dobře chování automobilu. Při větších dávkách to vede k útlumu a spánku za volantem,“ upřesňuje MUDr. Jiří Smetana, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Někteří řidiči si přitom ani neuvědomují, že jsou stále pod vlivem alkoholu.

Je řada lidí, kteří nechápou, že alkohol v těle nějakou dobu zůstává a odbourává se postupně. Hodně lidí doplatí na to, že nedokáže odhadnout, za jak dlouho se dostane z těla,“ říká PhDr. Michal Walter, dopravní psycholog a dodává: „Kolují legendy, že alkohol zmizí po požití některých jídel či nápojů. On ale nezmizí, a to podcenění je velice časté.

Video se připravuje ...

Drogy mívají na řidiče opačný účinek, opět však vedou k nebezpečnému chování na silnicích. „Zatímco alkohol do určité míry utlumuje vědomí řidiče, drogy ho spíše povzbuzují. To znamená že vedou ke zrychlení reakcí, přílišné agilitě a sebedůvěře za volantem. Tito řidiči jsou pak často agresivní bohužel i vůči zasahujícím záchranným složkám,“ vysvětluje mjr. Ing. Dušan Uhlík, velitel stanice Karlovy Vary, HZS Karlovarského kraje.

Letošní čísla sice stále působí děsivě, drobnou útěchou však může být, že oproti stejnému období loňského roku došlo k nepatrnému zlepšení situace. Od ledna do konce dubna 2020 totiž policisté evidovali o 202 nehod (způsobených řidiči pod vlivem alkoholu či drog) více. Stejně tak počet obětí byl o 8 osob vyšší.

Přesto je však téma alkoholu a drog za volantem stále aktuální. Naším cílem je zaměřit prevenci proti alkoholu a drogám při řízení vozidla mimo jiné na mladé řidiče, neboť právě oni daleko více inklinují k jejich používání a tím u nich i nepoměrně více vzrůstá riziko vážné dopravní nehody,“ vysvětluje Lukáš Hutta, výkonný manažer Asociace Záchranný kruh, připravující kampaň Ty to zvládneš – Setkání s realitou.

Za připomínku přitom stojí, že české silniční zákony nepřipouští žádnou toleranci vůči užívání alkoholu nebo drog při řízení motorového vozidla. Řidiči usedající za volant pod vlivem alkoholu nebo drog tak naprosto neomluvitelně a zbytečně hazardují s lidskými životy.

Ondřej Mára
Diskuze (34)

Doporučujeme

Avatar - JohnyRnR
25. 5. 2021 11:32
Re: Alkohol
To je snad naprosto v pořádku, ne?
Avatar - Ozzman
24. 5. 2021 08:54
Re: Alkohol
Zajímavé je, že tolerance je jen na západ od nás, kde jsou řidiči převážně tolerantnejsi, a ukaznenejsi, kdežto od nás ná východ je alkohol bez tolerance ... to není náhoda. Napiji se rád, ale ridit po tom nemám potřebu, když už nemám odvoz, sednu na MHD , vyuziju Uber či taxík a nebo nepiju...
24. 5. 2021 07:45
Re: Alkohol
V okolních zemí mají sice toleranci ale když budou mít bouračku a nadýchají/odběr tak jsou též v průseru.
Avatar - Mikesus
24. 5. 2021 07:00
Alkohol
Kdo si stěžuje, že je hranice nula, je jen alkoholik, který není schopen půl dne vydržet bez kapky alkoholu. Kdyz vím, že budu řídit, tak prostě nepiju. Pokud stejne si dám, ze to nějak projde, už je to ukázka závislosti.
Nula je správně, už tak jezdi na silnici opilych blbecku, I těch co tvrdí, že do 0.5 to na ne nemá vliv a od nehody pak radši utíkají.
Avatar - Ozzman
24. 5. 2021 06:18
Re: nechci zpochybnovat vliv chlastu
Ze sve zkusenosti a z pozice celkem pravidelneho konzumenta alkoholu musim roct, ze i poniernom pivu se da lehce otupet, staci kdyz pred tim dlouho nejis a jsi trochu vycerpany. Osobne jsem parkrat takto ridil v mistech, kde je to legalni a radsi si v takoge situaci priste dam nealko.