Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Američané vyšetřují boční airbagy, problém se týká mnoha automobilek

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Vadný díl bočních airbagů od společnosti Autoliv Inc. stojí za možným selháním bočních airbagů.

Americká Národní asociace pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) se v současnosti účastní vyšetřování problému s bočními airbagy. Ten stojí za svolávací akcí, která se týkala více než 2700 vozů značek Toyota, Honda, Subaru a Nissan.

Všechna vozidla, kterých se svolávací akce týkají, mají obdobný problém s bočními airbagy. Ty se v případě nehody nemusí nafouknout, protože vadný ventil nevypustí po nárazu plyn do vaku. NHTSA uvádí, že tato porucha prozatím nestojí za žádným zraněním způsobeným při nehodě v USA.

Všechny čtyři japonské automobilky NHTSA potvrdily, že dodavatelem vadného dílu airbagů je americko-švédská společnost Autoliv Inc. Ta uvádí, že dodala okolo 10.500 problémových dílů automobilkám a dvěma dalším výrobcům airbagů. Tyto komponenty kromě čtyř výše zmíněných značek odebrali také Chrysler, Ford, General Motors, Kia a Suzuki. Pro které modely těchto výrobců byly díly určeny Autoliv Inc neuvedl.

Mluvčí amerických koncernů Chrysler, GM a Ford uvedli, že jejich pyrotechnické patrony s plynem a ventily jsou navrženy odlišně než u jiných výrobců a při náročném testování s nimi nebyly problémy. Svolávací akce ohledně bočních airbagů v současnosti neplánuje ani jedna z těchto tří společností. Suzuki a Kia se k problému zatím nevyjádřily.

Autoliv Inc. tento týden potvrdil, že při testování sériových komponentů došlo k problému při teplotě – 30° Celsia a další testy měly prokázat, že riziko poruchy hrozí při nízkých teplotách.

Na problémy s bočními airbagy jako první upozornily automobilky Toyota a Honda na konci letošního ledna. Svolávací akce se týkají severoamerických modelů Toyota RAV-4 (výroba od 24.11. do 19.12.2011), Hondy Crosstour a Acury MDX (výroba od 30.11.2011 do 26.1.2012), Subaru Legacy a Outback (výroba od 1. do 23.12.2011) a Nissanů Altima a Versa (výroba od 21.11.2011 do 21.12.2011).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Katikakus
25. 2. 2012 22:32
Re: Další umělá podpora
"Na problémy s bočními airbagy jako první upozornily automobilky Toyota a Honda na konci letošního ledna."
25. 2. 2012 13:23
Další umělá podpora
amerických automobilek a vlastního hospodářství prostřednictvím očerňování sílící konkurence, která ve spokojenostních a jiných výzkumech uživatelů výrazně válcuje domácí produkci.