Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ani momentové klíče nejsou v bezpečí před hackery. Bosch vydá bezpečnostní záplatu

Marek Bednář
Diskuze (10)

Některé momentové klíče značky Rexroth, používané při výrobě aut, jsou náchylné k útoku hackerů. Ten by mohl zapříčinit ochromení výroby i nebezpečnost hotových aut pouhou změnou utahovacího momentu, kterou je možné provádět na dálku přes Wi-Fi.

Bezpečnostní aktualizace softwaru počítačů jsou normou už mnoho let a konečně se stávají běžnou věcí i u aut, jejichž zabezpečení proti kyberútokům bylo dlouho poněkud přehlíženou součástí boje proti lidem s nekalými úmysly. V naprostém bezpečí před nimi ale není ani ruční nářadí používané při výrobě aut, jak zjistily laboratoře Nozomi, zabývající se zkoumání zranitelností v počítačových systémech.

Konkrétně v tomto případě jde o momentové klíče od firmy Rexroth, dceřinné společnosti giganta Bosch. Samozřejmě nejde o klasický mechanický momentový klíč, který cvakne, když dosáhnete požadovaného utahovacího momentu, nýbrž o profesionální kousek vybavený displejem a modulem pro připojení k Wi-Fi.

Video se připravuje ...

Na co je momentovému klíči dobrá Wi-Fi? Připomínáme, že v tomto případě jde o nástroje používané při masové výrobě aut, kde je cílem co největší usnadnění práce dělníkům a zároveň co nejdokonalejší unifikace výkonu každého z nich. Pomocí bezdrátového připojení je tedy možné všechny klíče nastavit stejným způsobem tak, že je dělník nasadí na šroub a stiskne tlačítko – a klíč sám provede dotažení správným utahovacím momentem. Všechny klíče je také možné snadno vzdáleně přenastavit.

Zároveň platí, že když je pro nějaký šroub předepsán utahovací moment, musí se dodržet, aby nebyla ohrožena bezpečnost vozu. Kdyby se hacker dokázal do komunikace mezi jednotlivými momentovými klíči a jejich vzdáleným řídícím softwarem, mohl by třeba manipulovat s momenty a zapříčinit tak buď strhávání šroubů příliš velkým momentem, a s tím i ochromení výroby, anebo naopak nedostatečné dotažení, což by mohlo mít v krajním případě za následek, že by zákazník s autem mohl havarovat.

Nicméně, opravný software je již v přípravě a do konce tohoto měsíce by měl být implementován všude tam, kde se dotčené momentové klíče používají.

Marek Bednář
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 1. 2024 23:43
Re: Kam to speje?
:-) :-) :-)
21. 1. 2024 11:17
Re: Kam to speje?
Ty budeš asi záchodový špecialista...
Avatar - Horký Rom
21. 1. 2024 07:57
moc líbí
Tak hodně štěstí! Bohužel, celý ACZ je v diskusích postavený na falešných a prolhaných muItitroIIech a multiúčtech: apoho, Mokrous, Roman Horký jsou tomu horkým příkladem :yes:
Avatar - Roman Horký
21. 1. 2024 06:54
Re: míč líbí
Obávám se, že zde musí redakce pomoct. Tento Horký Rom = Franta Dobro.= Fomax na mě zareaguje vždy. Je taky jasne, že až po půl roce konečně zablokuji Horký Rom tak použije již připravené Horký RoM a pojede dal. Nejhorší jsou takoví, kteří s ním "normalne" diskutují.
Avatar - xxc
20. 1. 2024 23:43
Re: Kam to speje?
A nie je? Bežne aktualizujem firmware na záchode 🙂 Dobré ráno