Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Artega ve Frankfurtu: Drobná revize GT a elektromobil SE

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Německá značka Artega na letošním IAA představila lehce modernizované kupé GT, kterému dělal společnost od něj odvozený elektromobil SE.

Artega Automobil GmbH & Co. KG byla založena v roce 2006 a od konce roku 2009 ji vlastní investiční společnost Tresalia Capital, která je ve světě známá především jako většinový vlastník pivovaru Modelo, který vyrábí mexické pivo Corona.

Ve Frankfurtu Artega představila svůj v současnosti jediný sériový model GT s přepracovaným interiérem. Hlavní novinky zde představuje nový panel ovládání klimatizace a nový infotainmentový systém. V případě exteriéru kupé GT je novinkou možnost objednat si některé povrchové panely z uhlíkových vláken.

Design kupé Artega GT navrhnul Henrik Fisker, designér podepsaný pod vzhled BMW Z8, několika Aston Martinů a nakonec i vozů vlastní značky Fisker. Automobil má hliníkový prostorový rám, vzadu je pomocná konstrukce z vysokopevnostní oceli, karoserie má vnější rozměry 4015 x 1882 x 1180 mm a je vyrobena z kompozitního materiálu vyztuženého skelnými vlákny. Pohon zajišťuje šestiválec 3,6 FSI (221 kW).

Kromě lehce modernizované kupé GT se návštěvníkům IAA představuje i odvozený model SE (Sport Electric). Tento sportovní elektromobil měl premiéru na jarním ženevském autosalonu a ve Frankfurtu je vystaven první pojízdný prototyp.

Artega SE je poháněna dvojicí vzadu umístěných elektromotorů o výkonu 280 kW (380 k). Z 0 na 100 km/h akceleruje kupé o hmotnosti 1400 kg za 4,3 s, dosahuje maximální rychlosti přes 200 km/h a na jedno nabití ujede okolo 200 km. Cena sériové verze se má pohybovat okolo 150.000 Euro.



Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)