Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DB4 GT Zagato se prodal za 39 milionů korun

David Bureš
Diskuze (5)
Během aukci v Newport Pagnell byly vydraženy vozy a věci spojené s automobilismem za celkovou částku 6,5 milionu liber.

Hlavní hvězdou letošního ročníku aukce v anglickém Newport Pagnell byl Aston Martin DB4GT Zagato Sanction II Coupe, který byl vydražen za 1,23 milionu liber (cca 39 milionů korun). V Newport Pagnell se již tradičně draží vozy Aston Martin a věci spojené s touto značkou, ve městě totiž dříve měla tato automobilka továrnu.

Dražený automobil je unikátní v tom, že vznikl pouze ve čtyřech exemplářích. Jeho vzhled sice pochází z šedesátých let, vůz však ve skutečnosti vznikl na počátku devadesátých let.

Na konci osmdesátých let se totiž tehdejší vlastníci automobilky, Peter Livanos a Victor Gauntlett, rozhodli postavit čtyři exempláře DB4GT Zagato Coupe na zbylých čtyřech šasi. Podvozky těchto aut, doplněných o přídomek Sanction II, dostavěl Richard Williams, specialista na vozy Aston Martin. Karoserie pak v Itálii postavil bývalý zaměstnanec karosárny Zagato Mario Galbiatti. Karoserie jsou totožné s původním DB4GT Zagato Coupe, jeden z jeho exemplářů v dílně sloužil jako šablona.

Pod kapotou pracuje 4,2litrový řadový šestiválec o výkonu 262 kW. Originální vozy oproti tomu byly poháněny 3,7litrový motorem s 234 kW. Čtyřstupňový manuál z dílny firmy David Brown zůstal zachován. Auta s přídomkem Sanction II se dále liší pevnější karoserií a lehce modifikovanými nápravami, modernější jsou také pneumatiky. Svoji premiéru si odbyly v roce 1991.

Dražené DB4GT Zagato Sanction II Coupe s číslem šasi 0198 kdysi vlastnil Tony Smith, milovník závodů historických aut a především manažer zpěváka Phila Collinse. Od Smithe vůz koupil nejmenovaný kupec z Německa, který jej nyní dal do dražby.

Zajímavostí je, že vznikly ještě dvě auta s označením Sanction III. Ty vznikly přestavbou běžných DB4 za použití dílů, které zbyly z předchozího projektu Sanction II. Tyto automobily byly dokončeny až v roce 2000.

Během aukce bylo nabízeno více než 200 předmětů, z toho 47 z nich byly automobily. Mezi nimi byly například modely DB4 Vantage Convertible z roku 1962, DBS Convertible z roku 1963, Virage Volante z roku 1994, který dříve vlastnil princ Charles, nebo unikátní DBS Estate. Dražby se zúčastnilo na 2.000 uchazečů a fanoušků značky. Vydraženy nakonec byly věci za celkovou částku 6,5 milionu liber (zhruba 205 milionů korun).

V anglickém Newport Pagnell nyní sídlí oficiální prodejce vozů Aston Martin. Jeho součástí je i dílna Aston Martin Works, kde jsou restaurována auta této značky.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - Stejsn
30. 5. 2012 13:18
Pro redakci:
"Dražený automobil je unikátní v tom, že vznikl pouze ve čtyřech exemplářích" - tato věta nedává smysl. Když je něco unikátní, je to jediné na světě.
29. 5. 2012 23:08
Re: na DB4ke
Bond měl DB5. A objevil se ve více filmech s různými protagonisty.
Avatar - 3_diamanty
29. 5. 2012 22:32
na DB4ke
tusim jazdil Connery v bondovke jestli se nepletu ;-) alebo Moore?

krasne auto, vtedy este auta boli autami :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
29. 5. 2012 13:10
Re: To je pořádek?
Originální šroubky došly, takže teď už to bude jen horší a horší. ;-)
Avatar - wladyk
29. 5. 2012 12:04
To je pořádek?
Auto za takové prachy a chybí mu šroubek na karburátoru >:-[]