Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin DB5 bude mít 400 koní

Michal Fokt
Diskuze (0)

Anglický výrobce sportovních automobilů představí na podzim příštího roku konkurenta automobilům Porsche 911 a Ferrari 360 Modena.

Jak jsme vás již informovali, k Aston Martinu přestoupil od Fordu hlavní inženýr vývoje modelu Fiesta Jeremy Main, a to s úkolem vytvořit další malý automobil, ovšem „malý“ v pojetí klasického britského výrobce supersportovních automobilů. Aston Martin totiž v současnosti vyrábí modely DB7 Vantage s 5,9litrovými dvanáctiválci o výkonu 309 kW a po jejich boku i model Vanquish se stejnou jednotkou, ale s výkonem dosahujícím 343 kW. DB7 tak konkuruje modelu Porsche 911 Turbo, zatímco Vanquish má spadeno na Ferrari Maranello a Porsche 911 GT2. Nyní by však britský aristokrat rád zamířil o něco níže, kde jsou přece jen prodejní čísla o poznání vyšší, a proto připravuje novou modelovou řadu DB5. Ta ale nepůjde na úroveň Porsche 911, stane se však úhlavním nepřítelem Ferrari Modena.

Aston Martin skrývající se pod interním označením AM 305 bude vybaven čtyřlitrovým osmiválcovým motorem o výkonu 400 koní (294 kW) umístěným vpředu. Ten bude mít na starosti pochopitelně zadní kola, a díky konstrukčnímu systému Transaxle je hmotnost vozu rozložena mezi přední a zadní nápravu v poměru 48:52. Na podzim 2003 přijde nejprve jeho verze kupé, později bude následovat i roadster a výkonná verze Vantage, která by měla mít výkon dokonce 500 koní (368 kW).

Pokud jde design, nelze čekat žádné výstřelky, a DB5 bude nápadně podobný svým větším sourozencům DB7 a Vanquish. Od toho prvního převezme nezaměnitelný tvar masky chladiče, od druhého jmenovaného pak siluetu a tvar předních světlometů i koncových světel.

Zatím není jasné, zda využije DB5 blok motoru Jaguaru, nebo zda bude vycházet z některé jednotky amerického Fordu. „Malý“ Aston Martin DB5 by měl stát kolem 90 000 euro, což je opravdu výrazně méně, než kolik si Britové žádají za DB7.

Michal Fokt
Diskuze (0)