Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin odhalil plán oslav stých narozenin

Michal Fokt
Diskuze (1)
Rok 2013 bude u značky aston Martin jeden velký mejdan. Ba co víc, rýsují se zajímavé možnosti spolupráce s Mercedes AMG.

V roce 1913 se britští podnikatelé a fandové do závodění Lionel Martin a Robert Bamford rozhodli spojit síly a založit vlastní automobilku Bamford & Martin, později přejmenovanou na počest Bamfordova úspěchu v závodě Aston Clinton Hillclimb, pořádaném v Buckinghamshire, na Aston Martin. První auto ale oba pánové postavili až v roce 1915, kvůli první světové válce se však nedostalo do výroby a byznys tak rozjeli až po válce, přičemž prototyp A3 z roku 1921 se dožil dnešních dnů a pózuje pro vás dole v galerii. Rozhodující je ale pochopitelně datum založení a tak napřesrok Aston Martin hodlá to sté výročí pořádně oslavit.

Šampaňské začne poprvé bouchat už 15. ledna, kdy A3 v doprovodu nejnovějšího Vanquishe zavítá do londýnské Henniker Mews ve čtvrti Chelsea, kde měl Aston Martin první ústředí. Tam proběhne mimo jiné i fotografování. Největší akcí příštího roku ale bude týdenní festival v polovině července, nebudou chybět dny otevřených dveří v moderním ústřední v Gaydonu, narozeninová párty pro 1000 hostů nebo setkání stovky historických astonů.

V plánu jsou ale i zajímavé řidičské akce. Připravuje se putování po Anglii a Walesu po stopách Jamese Bonda, několik klasických okruhů v Highlands a Islands of Scotland a počítá se i s šestidenní rallye po šesti evropských státech. Nezapomíná se ani na Amíky s fóbií z létání, akce totiž proběhnou i akce v Kalifornii a fandové automobilky budou mít také svůj koutek na Pebble Beach Concours d’Elegance. Zájemci o účast na jednotlivých akcích se už nyní mohou registrovat na webovkách automobilky.

Ale v příštím roce se nebude Aston Martin jen ohlížet do minulosti, ale dost možná také položí silný základ pro budoucnost. V současnosoti totiž probíhají jednání mezi Aston Martinem a AMG a to i přesto, že původní rozhovory ohledně britské značky a Maybachu zkrachovaly. Inicioval je nový majoritní vlastník Astonu Investindustrial a Aston Martin jeho ústy projevil zájem o dodávky motorů AMG, dvouspojkových převodovek a hodily by se i nejnovější elektronické systémy.

Michal Fokt
Diskuze (1)
Avatar - romgator
20. 12. 2012 18:15
Přeji Aston Martin
hodně štěstí, doufám, že ta spolupráce bude ku prospěchu značky. A že se na image značky nic nezmění.