Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin použil precizní přístup tvorby aut k výrobě whisky

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Dva zkušení výrobci odlišných produktů se spojili, aby vytvořili sběratelskou edici drahého pití. Skotská whisky vychází na tisíce korun při dodržení přístupu k výrobě prémiových vozidel.

Ve spolupráci s prémiovou automobilkou Aston Martin vyrobil skotský lihovar Bowmore Distillery svou první single malt whisky tónovanou do medu, lískových oříšků, tabáku a tymiánu. Správný poměr precizně zvolených přísad vznikl přístupem velmi podobným prvotřídní výrobě luxusních vozidel.

Originální chuť je výsledkem principu „zlatého poměru“ dodržovaného umělci a umělecky založenými výrobci automobilů. Množství vstupních surovin ladili přední zástupci obou zúčastněných společností, za podnik Bowmore Distillery nastoupil master blender Ron Welsh a produkci aut reprezentoval výkonný viceprezident a kreativní ředitel Marek Reichman.

Reichman za sebe kladl důraz na zlatou proporcionalitu, která je důležitým základem každého Aston Martinu. Ověřený matematický poměr prý vytváří příjemné kompozice. Proporcionalita definuje každý detail designu značky Aston Martin, tvrdí Marek a dodává, že se návrháři snaží neustále dosahovat zlatého řezu čili optimální proporce, a to je ta síla, která udává tvorbu absolutní krásy, myslí si kreativní šéf z Gaydonu.

Video se připravuje ...

Ztotožnění výrobní kvality aut a whisky bylo dosaženo tendencemi spojit zkušenosti, dovednosti a subjektivní vášeň. Základní stavební prvky v novém kontextu výrazně pomohl aplikovat master blender, který prý Reichmanovi ukázal nové pojetí. „Setkání s Ronem přineslo zcela nový pohled na věc. Tato whisky nás dokonale a harmonicky spojila, abychom vytvořili krásnou, ale silnou rovnováhu,“ chválil spolupráci automobilový činovník.

Mahagonově zbarvený destilát ze základních ingrediencí stárnoucí 21 let je popisovaný jako „bohatě elegantní“ chuti tvořené tóny hořké čokolády, vanilky, kávových zrn, papáje a ovocných chutí třešní typu Morello. Doznívání degustace se údajně nese ve sladkém dozvuku s náznaky pikantnosti na jazyku a ozvěn dubových sudů, kaštanového krému a kokosu.

Welsh popsal proces tvorby originální whisky jako premiéru zlatého řezu v Bowmore Distillery. Umělecký směr byl použitý poprvé, aby vynikl charakter nápoje inspirovaného Markem a jeho týmem. „Spolupráce s Markem mi dala nový úhel pohledu na výrobu. Dokončená whisky slouží jako oslava našich sjednocených znalostí a zkušeností, naší společné vášně, našich hodnot a nápadů,“ sdělil mistr míchacích technik.

Částečně průhlednou lahev užšího a vyššího tvarování zdobí loga obou firem, pod jménem palírny se významně nachází křídla doplněná nápisem Aston Martin. Archivní pití se prodává na všech významných trzích v černém boxu kopírující design drahé edice. Distribuce jednosladové automobilové whisky začala v listopadu s cenou okolo 6.800 Kč bez DPH za každý kus.

Mirek Mazal
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
4. 12. 2021 15:49
Miluji skotskou,
je jako sportovní auto bez ESP. Fantastické pití, každá je jiná, ale svou míru si musíš pohlídat sám.
4. 12. 2021 12:09
Reklamní kecy aby obhájili cenu
a nebo tam nalili motorovej olej. To je asi jediný, co mě napadá, že by mohlo mít spojitost s autem.