Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin upřesnil start produkce svého prvního SUV. Kdy se dočkáme?

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Britská automobilka se pilně připravuje na příjezd prvního sportovně-užitkového vozu. Produkce odstartuje závěrem příštího roku.

Značka Aston Martin si s příjezdem prvního SUV dávala na čas, nakonec ale i ona podlehla módní vlně této karosářské varianty. Předobraz sportovně-užitkového vozu představuje koncept DBX, který jsme prvně viděli v roce 205 v Ženevě coby elektromobil.

Nyní Britové prozrazují podrobnosti o produkci. Tu pohostí závod v St Athan na jihu Walesu. Představenstvo společnosti už zázemí továrny navštívilo, byť na prostorách se stále ještě pracuje. Hotovo by mělo být v průběhu příštího roku, výroba SUV pak odstartuje v jeho závěru. Továrna vtvoří 750 nových pracovních pozic, asi 150 je již obsazeno.

„Jsme potěšení pokrokem tohoto výrobního místa. Tým odvedl fantastickou práci a jsem hrdý, že jsem mohl být v čele naší první schůze v novém závodě,“ uvedl krátce po prozkoumání továrny Dr. Andy Palmer, generální ředitel automobilky Aston Martin. „Wales má dlouhou a působivou historii v inženýrství a jsme potěšeni, že právě tato země bude hrát důležitou roli při vývoji značky,“ dodal.

Mnoho podrobností o sportovně-užitkovém voze zatím nepadlo, nicméně podle zákulisních informací se bude jmenovat Varekai, což v překladu znamená „kdekoliv“. Příznačný název pro auto do terénu…

Novinka dorazí s pestrou paletou pohonných jednotek, chybět nebude osmiválec a dvanáctiválec od Mercedesu-AMG, stejně tak se dočkáme i hybridního pohonu, jímž bylo před časem osazeno AMG GT 4-Door Coupé. Z čistého elektromobilu, kterým koncept DBX původně byl, nakonec sešlo.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
25. 7. 2018 14:56
Re: Nejsem fanda SUV
Těžko říct, já bych raději hodně pozměněný design, aby to nedopadlo jako SUV jiných značek, konkrétně mám na mysli třeba čumák Cayenne 1. a 2. generace, kde je prostě příliš vidět ta snaha dát tomu tvář 911. Urus se mi v sérii taky v nelíbí. Naopak Levante zepředu pěkný, ale zadek mi přijde takový kobylí. Třeba Infinity FX/QX vypadá i přes svůj věk pěkně, byť je to "spotřebka" oproti Maserati. Taky si myslím, že AM bude spíš chtít 4dv. model. Tenhle koncept spíš připomíná luxusní silniční model odvozený od speciálu na rallye. Trochu jako 959 a 959 Dakar.
Avatar - Hammunasakra
25. 7. 2018 14:00
Nejsem fanda SUV
Ale tohle nevypadá zle = bylo by super kdyby fakt zůstali u povodní předlohy