Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé: První „čtyřdveřák“ z Affalterbachu!

Tomáš Dusil
Diskuze (44)
Na stánku firmy AMG v Ženevě je hvězdou první velikosti nový sportovně-cestovní vůz se čtyřmi dveřmi GT 4-Door Coupé, první takto pojatý vůz od AMG. Jeho srdce bije v rytmu osmi nebo šesti válců.

Vůz GT 4-Door Coupé přináší do třídy čtyřdveřových vozidel s charakterem kupé, kterou Mercedes-Benz kdysi založil modelem CLS, na první pohled velmi dynamické tvary. Základem je dlouhá linie kapoty, kterou se novinka hlásí po bok starších produktů rodiny AMG GT. Příbuznost k těmto vozům evokuje také řešení přední části s poměrně výraznou maskou chladiče. Celá příď byla navržena tak, aby vůz vykazoval co možná nejlepší aerodynamiku. Úzké šikmé přední světlomety plně využívají technologii LED pro tlumené i dálkové světlo.

Přední část vozu se bude lišit podle toho zda půjde o osmiválcovou nebo šestiválcovou verzi. Ta s osmi válci se bude lišit trojicí horizontálně vedených žaluzií v prostoru nasávací plochy přídě. Naopak šestiválec má po jedné žaluzii na každé straně masky. Jinak mají obě verze řešené také výfukové potrubí. Šestiválec jej dostal klasicky zdvojené zatímco oba osmiválce mají vyústění výfuku jednodílné, ale rozměrově větší.

Dvě verze osmiválce

AMG nabídne svůj první čtyřdveřový vůz s dvojicí motorů. Z pohledu jízdní dynamiky je zajímavější větší osmiválec o objemu 4,0 litru přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Znám je již z jiných modelů s přídomkem AMG. Výrobce uvádí, že pro 4-Door Coupé prodělal motor další úpravy. V nabídce budou dvě verze lišící se primárně výkonem. Silnější „63 S“ nabídne 470 kW, slabší „63“ 430 kW. Rozdíly v dynamických parametrech ale budou nepříliš velké. Výkonnější verze zrychlí z 0 na 100 km/h za 3,2 sekundy, slabší V8 je o pouhé 0,2 sekundy při sprintu na stovku pomalejší.

Při hodnocení spotřeby paliva a emisí oxidu uhličitého se karty obrátí. U méně výkonné varianty udává AMG spotřebu 11,0 litru na 100 km, u výkonnější 11,2 litru na 100 km. S tím korespondují i údaje o produkci oxidu uhličitého. Slabší se chlubí 252 g/km, silnější 256 g na každý ujetý kilometr. Nejvyšší udávaná rychlost vozu je dle výrobce 310, respektive 315 km/h. Uvedené hodnoty spotřeby jsou ale ještě dle staršího měřícího cyklu NEDC.

Válce podle potřeby

Osmiválec v novém GT 4-Door Coupé je bez ohledu na výkonovou verzi vybaven nejmodernější technikou. Za jeho velmi příznivou spotřebou paliva vzhledem k nabízeným výkonům stojí mimo jiné také systém umožňující odpojit válce. Motor tak může pracovat jako čtyřválcový nebo osmiválcový. Se čtyřmi válci se pojí jednak nastavení jízdního režimu „Comfort“ a dále práce motoru při otáčkách od 1000 do 3250 za minutu. Na rozdíl třeba od motoru 2.5 Sky-G nové Mazdy CX-5 je řidič AMG informován na přístrojovém štítu o právě aktuálním počtu pracujících válců.

Naopak k vysokému výkonu obou verzí pomáhá dvojice turbodmychadel. Nejde o kaskádovité uspořádání, kdy obě jednotky jsou různě velké, ale o řešení, kdy každá řada válců má své vlastní turbodmychadlo, navíc ještě typu se zdvojeným kanálem turbíny. Motor dále používá méně obvyklé přímé vstřikování benzínu s piezo elektricky ovládanými vstřikovači. Běžně k vidění jsou solenoidové typy.

Šest válců, 48 voltů

Těm co nepotřebují tak velké výkony jaké poskytuje osmiválec, nabízí Mercedes-AMG menší šestiválec „53“. Jedná se o řadový motor nabízející z objemu 3,0 litru výkon 320 kW, kombinovanou spotřebu paliva 9,1 litru na 100 km a množství emisí oxidu uhličitého 209 g/km.

Zajímavostí je systém EQ Booster, což je vlastně „reverzibilní alternátor“ o výkonu 16 kW a točivém momentu 250 N.m. Nejde však o alternátor umístěný v příslušenství motoru a poháněný řemenem, ale o zařízení vložené mezi motor a převodovku. Kromě toho, že vyrábí elektrický proud slouží také ke spouštění motoru.

Další zajímavostí je elektrický kompresor pro přeplňování motoru, podobný jaký má motor Audi SQ7. Mercedes-AMG mu říká eZV a využívá stejně jako EQ Booster 48voltovou napájecí síť. Samozřejmě nechybí ani 12voltová pro napájení komfortní elektroniky. Systém přeplňování eZV je u šestiválce kombinovaný s klasickým turbodmychadlem, poháněným výfukovými plyny.

Všechny motory jsou spojeny výhradně s devítistupňovou převodovkou AMG Speedshift. Osmiválce mají verzi MCT 9G, šestiválec TCT 9G. V čem je rozdíl? TCT využívá běžný hydrodynamický měnič, zatímco MCT má na jeho místě vícelamelovou spojku v olejové lázni pro rychlejší řazení. Planetová konstrukce je společná oběma.

Hrabe čtyřmi, zatáčí čtyřmi

Vynikající jízdní výkony vozu zajišťuje také pohon všech kol 4Matic+, který je u všech motorových verzí standardem. O rozdělování hnací síly se stará elektromechanicky ovládaná lamelová spojka. Nechybí dokonce Drift Mode, který nastaví režim pohonu tak aby se auto chovalo jako s klasickou koncepcí poháněné zadní nápravy. U vrcholné verze AMG 63 S je navíc k dispozici v rámci paketu Dynamic Plus elektronicky ovládaný samosvorný diferenciál zadní nápravy. Ostatní verze se musejí spokojit s otevřeným mechanickým.

Technika podvozku je vůbec zajímavá. Nové AMG tak nabídne mimo jiné rovněž aktivní řízení zadní nápravou. Do rychlosti zhruba 100 km/h se zadní kola natáčení v opačném směru než ta přední, od uvedené rychlosti výše je tomu obráceně, takže auto projíždí zatáčku jakoby krabím chodem. Celek doplňuje řízení s proměnným převodem, jehož posilovač lze nastavit ve třech režimech. A sice Comfort, Sport a Sport+.

Tomáš Dusil
Diskuze (44)
Avatar - praděda7
8. 3. 2018 10:57
Re: MB Panemera
Přesně! Můj první dojem........hned s úvodního obrázku......
Avatar - fOE
8. 3. 2018 07:50
Re: Král
Ale tady prece vubec neslo o to tebe nebo kohokoli o necem presvedcit. Jen jsem ti dokazal, ze to tve zduvodneni neni objektivni, ale subjektivni. Proti subjektivnimu vnimani designu pak samozrejme nic nemam, proti snaze vydavat svuj subjektivni nazor za neco objektivniho, nebo pri porovnavani jablek a hrusek, uz trochu ano. ;-)
Avatar - white label
8. 3. 2018 00:10
MB Panemera
Tohle má k Panameře poměrně blízko, nemyslím detaily, ale jako celek:
[odkaz]
[odkaz]
Avatar - white label
8. 3. 2018 00:02
Re: pecka
Takže Stinger je (podle tebe) třídou a zaměřením jako A7, AMG GT, nebo Panamera.... >:-[]
7. 3. 2018 23:55
Re: pecka
Sranduješ ? Jak asi může dopadnout porovnání Stingera s 370 koníky s tímhle MB co jich má 639 ? >:D >:D >:D
0 - 100 za 4,9 proti 3,2 ? >:D >:D >:D
V max. 270 proti 315 ? >:D >:D >:D

Co jako chceš porovnávat ? Na co se, proboha, těšíš ? >:D >:D >:D