Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin Victor je specialitka s V12 a manuálem. Jediný kus míří k belgickému šťastlivci

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Aston Martin si na dnešek přichystal zajímavé překvapení. Představil model Victor, který vznikne v jediném exempláři.

Aston Martin Victor má na svědomí speciální divize Q, která do jednoho auta vložila zkušenosti s mimořádnými typy One-77, Vulcan a Valkyrie.

Design ovšem do velké míry vychází z minulosti, inspirovaný je modelem V8 Vantage ze 70. a 80. let. Karoserie je z karbonu a Aston Martin tvrdí, že aerodynamické prvky zajišťují při 160 km/h větší přítlak, než jaký nabízí závodní Aston GT4. 

Hezkým detailem je tmavě zelený Pentland Green lak, který můžeme brát jako odkaz na legendární britskou závodní zelenou. Karoserie leží na monokokovém šasi z uhlíkových vláken.

Pohled dovnitř odhalí spoustu kůže, sportovní sedadla, volant z Vulcanu, čtyřbodové bezpečnostní pásy, dřevěné dekory či prvky z nelakovaného karbonu. Výrobce zmiňuje také detaily z kašmíru a titanu.

O pohon se stará atmosféricky plněný vidlicový dvanáctiválec o objemu 7,3 litru, který dává výkon 623 kW. Vyladili ho specialisté z firmy Cosworth. V12 přes šestistupňovou manuální převodovku roztáčí zadní kola. Asi je zbytečné dodávat, že Victor představuje nejvýkonnější Aston Martin s ručně řazenou převodovkou historie.

Auto dále dostalo pružiny a tlumiče z modelu Vulcan, o zpomalování se starají karbon-keramické brzdy.

Aston Martin specialitku, která míří do kolekce nejmenovaného belgického sběratele, představil jako připomínku 70. narozenin jména Vantage - poprvé se objevilo u modelu DB2.

A proč zrovna Victor? Automobilka tak vůz nazvala na počet Victora Gauntletta, šéfa značky z dob, kdy firma na trh uvedla model V8 Vantage.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme