Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi začalo používat umělou inteligenci k navrhování disků kol

Filip Melich
Diskuze (2)

Designérský program s umělou inteligencí pomáhá designérům Audi s návrhem vzhledu nových disků kol. Značka chce používání umělé inteligence dále rozšiřovat i do dalších oddělení.  

Automobilka Audi se chce stát daty řízenou společností a ve všech svých odděleních by ráda používala umělou inteligenci. Prvního nasazení se dočkala v programu nazvaném FelGAN, jehož účelem je přinést designérům značky nové zdroje inspirace. Program využívající umělou inteligenci používají designéři v ingolstadtském Audi Design Stuido k návrhu disků kol.

Název FelGAN je kombinací německého slova Felge (ráfek) a zkratky GAN (Generative Adversarial Networks). GANy jsou speciální formou počítačového programu, jakéhosi samouka, ve kterém dva algoritmy během takzvaného tréninku soupeří mezi sebou a díky této konkurenci se vzájemně zlepšují.

Jeden algoritmus vytvoří vlastní návrh disku, zatímco druhý jej porovnává s fotografiemi skutečných disků. U každého snímku se rozhoduje, jestli jde o výtvor prvního algoritmu nebo skutečnou fotografii. Opakováním tohoto procesu se algoritmy postupně zdokonalují a tomu prvnímu se po čase podaří vytvořit návrh, který je teoreticky nerozeznatelný od skutečných fotografií. Tím by měl přicházet s novými, realistickými disky kol, kterými inspiruje designéry.  

Video se připravuje ...

Program FelGAN si vyvinulo samo Audi, respektive ve vzájemné spolupráci jej připravila oddělení IT a Audi Design. Myšlenka za jeho existencí je taková, že kreativní lidé po čase přestanou přicházet s originálními nápady a začnou pracovat se známými a potenciálně ohranými tématy. Audi říká, že FelGAN umožňuje designérům čerpat z prakticky neomezené zásoby nápadů a tím zabraňuje tomu, aby designér upadl do kreativní rutiny.

FelGAN designérům pomáhá objevovat nové motivy a perspektivy, přičemž výtvory programu mohou dále rozvíjet nebo zapracovávat do svých vlastních návrhů. Zároveň jim usnadňuje experimenty s tvary, barvami, strukturou povrchů a dalšími parametry v reálném čase. Rozhodovací úlohu má ve výsledku vždy designér, který rozhodne, kterou část výtvoru programu, v jaké míře, a pokud vůbec, použije ve finálním návrhu disku. Závěrem procesu je výroba prototypu kola, který je za pomoci speciální frézy vytvořen z plastu nebo hliníku.

Intuitivní uživatelské rozhraní FelGANu, které je založeno na technologii Streamlit, vytváří krátké vývojové cykly a rychlou zpětnou vazbu mezi designéry a IT týmem. Aby se návrháři při používání softwarového řešení nemuseli spoléhat na vysoce výkonný lokální hardware, jsou součásti aplikace s umělou inteligencí – které vyžadují velký výpočetní výkon – provozovány v cloudu.

Z technologie FelGAN by se výhledově mohla vyvinout celá designová platforma s umělou inteligencí, jejíž pomoci by mohli využít designéři ze všech oddělení Audi. Krom toho v současnosti Audi vyvíjí vyhodnocovací systém – opět založený na umělé inteligenci – který by každé kolo vygenerované FelGANem posoudil s ohledem na jeho uhlíkovou zátěž.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

15. 12. 2022 23:09
Re: Nojo no smir se s tim
No, aspoň nejaké ospravedlnenie stúpajúcich cien museli nájsť...

Čo sa týka kreativity a práce celkovo, nemci sú banda darebákov, ktorým sa nechce robiť nič. Posledné roky šli riadne z kopca a pokračuje to ďalej.
15. 12. 2022 20:56
Nojo no smir se s tim
Nojo no lidi si mysleli OK pocitace a AI budou dobry v tech matematickych vecech, ovsem proti kreativite lidi nemaji sanci.
Jenze ono se ukazalo, ze jedny z prvnich uspechu AI jsou prave v te kreativite … :D
Ono je taky dost dobre mozny, ze lidi jsou v kreativite docela ubozi - nemeli jsme totiz zatim zadne porovnani krome lidi vs lidi - takze mozna nebude az tak tezke nas trumfnout jak se ukazuje :-!

Ale to prece nicemu nevadi, stejne tam je nejaky designer, ktery rozhodne co je lepsi a co horsi, AI je jen jeho dalsi nastroj. Umoznuje designerum rychle prozkoumat mnoho moznosti atd.

Zatim… :-!