Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autíčka na Pardubicku: Největší hračkářství

Lukáš Prejzek
Diskuze (0)
Od starých aut a motorek se tentokrát přesouváme na výstavu automobilových hraček pro nejmenší – vždyť pro mnohé představují vůbec první kontakt se čtyřkolovými krasavci.

Nenápadnou budovu bývalé hospody v obci Rokytno na Pardubicku krášlí pestrobarevný nápis Výstava hraček. Svým zaměřením je největší nejen u nás, ale údajně i na celém kontinentu. „Autíček si zde můžete prohlédnout čtyři a půl tisíce, pocházejí především z Evropy,“ láká nás majitel sbírky Václav Blažek. Jak se vůbec k takovému koníčku dostal? „K angličákům mám vztah odmalička, táta mi je už jako šestiletému klukovi kupoval v Tuzexu. Když mi bylo deset, měl jsem jich dvě stovky,“ vzpomíná. Jeho sběratelská vášeň se však tehdy odmlčela a znovu se vrátila až v dospělosti.

Vidíme zde například autíčka známých značek Bburago, Corgi, Polistil nebo Igra. „Začínal jsem však samozřejmě na matchboxech,“ pyšně ukazuje na bohatě zaplněné vitrínky, kde vedle hraček nechybějí ani ceněné původní obaly. Traduje se, že se jimi výrobce kdysi inspiroval u českých krabiček od zápalek, o čemž při prozkoumání velikosti a grafického zpracování škatulek nebo imitace tradičního „škrtátka“ nemůžeme pochybovat.

Rozsáhlá část kolekce se věnuje výrobkům z bývalých socialistických zemí. Nacházíme mezi nimi nejen vlastní produkci spřátelených zemí, ale rovněž spoustu licenčních výrobků věhlasných západních značek Norev, Mebetoys či zmíněného Matchboxu. Vznikaly tak v Maďarsku, Bulharsku, Sovětském svazu a dokonce i Československu. Uvažujeme, že taková autíčka musí mít ohromnou historickou hodnotu. „Jistě. Mám tu dokonce jeden sedmdesátiletý exponát, za který by se dala pořídit hezká rodinná dovolená…,“ usmívá se Blažek.

Hlavním magnetem expozice jsou však domácí škodovky, tatrovky nebo zetory, a to nejen od tuzemských, ale i zahraničních výrobců. Jejich zmenšeniny se kdysi vyráběly třeba v Německé demokratické republice, v Hongkongu nebo na Makau. Největší raritu představuje modrý asijský zetor.

Budete-li mít více času, majitel sbírky vám rád předvede pohyblivé detaily některých starých západních hraček. Například autíčka Corgi se už před mnoha desítkami let chlubila funkčními stěrači nebo otevíratelnými brašnami vyplněnými nářadím. Václav Blažek vzpomíná také na Volkswagen Brouk, kterému se za jízdy kouří z výfuku. „Ten zde ale vystavený nemám,“ omlouvá se. Není divu, zdejší dům č. p. 146 není nafukovací. Blažkova kompletní sbírka totiž čítá osm tisíc autíček a tři tisícovky dalších hraček.

V muzeu nechybí ani dětský koutek. Nejmenší návštěvníci si mohou s některými vyhrazenými exponáty pohrát, ale také nakreslit vlastní vizi auta. Malí grafici zde dokonce spoustu výtvorů vystavují na památku, a tak se o jejich talentu můžete přesvědčit na vlastní oči.

Kdybyste měli zájem vidět i další Blažkovy exponáty, můžete odsud pokračovat do nedaleké Čáslavi, kde až do konce října zdobí jednu z expozic Národního zemědělského muzea.

Víte, že…

… z věhlasných západních značek se do zmenšených československých dopravních prostředků za minulého režimu pustili jen dva výrobci? Britský Matchbox si vzal v 80. letech do parády traktory Zetor a soutěžní Škodu 130 LR, německé Schuco zase dopravní letadlo IL-62 s logem ČSA.

Kde,kdy a za kolik

Muzeum je vzdálené pouhých 13 km od centra Pardubic. Z tohoto krajského města dojedete k expozici po silnici číslo 36 přes Sezemice. Sbírka je vystavena v domě č. p. 146, přímo u autobusové zastávky. Zaparkovat můžete na vyhrazeném blízkém parkovišti nalevo od hlavního vchodu.

Otevírací doba denně od 10 do 16 hodin
Vstupnédospělá osoba 50 Kč
 dítě od 3 do 15 let 30 Kč
 rodinná vstupenka (2 dospělí a 2 děti) 120 Kč

Lukáš Prejzek
Diskuze (0)