Auto na leasing či spotřebitelský úvěr? Co je výhodnější?

redakce AUTO.CZ

Nákupu auta nebo motorky patří 3. místo v žebříčku důvodů, proč se Češi zadlužují. Někteří prodejci aut nabízí možnost vyřízení úvěru rovnou u nich. Často se taková příležitost pojí s výhodnější cenou auta a jeho pojištění. V jakých případech je výhodnější leasing? A kdy se zase vyplatí spotřebitelský úvěr?

Operativní leasing vs. finanční leasing

Když si auto pořídíte na finanční leasing, vozidlo vám patří až v okamžiku, jakmile zaplatíte poslední splátku. Finanční leasing má vyšší 1. splátku (akontaci): většinou to bývá 30 % z ceny vozidla. Nejčastěji se auto splácí po dobu 3 let.

Pokud zvolíte operativní leasing, auto máte od leasingovky zapůjčené po dobu trvání smlouvy. Auto si zkrátka pronajímáte a co víc: neplatíte akontaci. Operativní leasing se většinou uzavírá na 2 či 3 roky. Časté jsou i pronájmy na rok. Operativní leasing je fantastický v případě, kdy potřebuje mít auto k ruce pouze po určitou dobu. Také se hodí, pokud chcete auta obměňovat. Klidně mějte každý rok nové auto. U operativního leasingu se leasingovka postará o potřebný servis, jako jsou povinné prohlídky, pojištění, výměna pneumatik. Na co si musíte dát pozor, je počet najetých kilometrů, na kterých se ve smlouvě domluvíte. Pokud limit překročíte, dochází k doplatku za extra kilometry.

Proč kupovat auto na spotřebitelský úvěr?

Chcete, aby auto přešlo okamžitě do vašeho vlastnictví, ale nemáte na akontaci? Tak vám pomůže spotřebitelský úvěr. Většina bank má pro takové případy speciální úvěr určený na nákup vozidel. V klasické bance si zpravidla bez ručitele můžete půjčit až 600.000 Kč. Bankovní „spotřebák“ vám umožní mimořádné splátky, abyste se půjčky rychleji zbavili, anebo ji dokonce můžete celou předčasné splatit.

Co je tedy finančně výhodnější?

Srovnáme-li finanční leasing a spotřebitelský úvěr, tak u „spotřebáku“ je auto okamžitě vaše. U finančního leasingu vám patří až po splacení poslední splátky. Rozdíly jsou taky v pojištění. Je pravděpodobné, že u leasingu budete platit více za havarijní připojištění. Když si auto koupíte přes spotřebitelský úvěr, je vlastně na vás, jestli havarijní připojištění chcete, u leasingu zkrátka musíte. V tom, co je finančně výhodnější, je hlavně určující, která banka či leasingovka vám udělá nabídku. Rozdíly tedy spíš hledejte mezi firmami, než mezi leasingem a spotřebitelským úvěrem jako takovými. Vždycky vás zajímá RPSN. Do této sazby jsou započteny náklady na úvěr, kam patří úrok a třeba i poplatek za vedení úvěrového účtu. Chcete ojeté auto? Ojetinu taky můžete koupit jak přes spotřebitelský úvěr, tak i přes finanční leasing.

Operativní leasing je kategorie sama o sobě a má svá specifika, která ocení jen někteří. Chcete auto třeba jen na dva roky? Anebo vás láka jezdit každý rok v novém autě? Pak operativní leasing bohatě uspokojí vaše potřeby a s patřičným servisem od leasingovky.

redakce AUTO.CZ
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly