Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Auto Union Type C Grand Prix: Rychlost až na prvním místě

Diskuze (0)

Pro většinu smrtelníků je vrcholem automobilového inženýrství dvanáctiválcový motor. Ovšem v historii nastaly i momenty, kdy se šlo dál. Například v případě brutálních závodních strojů Auto Union ze 30. let.

Autor: František Vahala

Auta z meziválečného období máme rádi. Velebíme jejich nadčasovou eleganci a techniku a zároveň jsou pro dnešní, zhýčkané řidiče synonymem skutečného řidičského umění. Jestliže „normální“ automobil ze 30. let není z hlediska ovládání zase tak složitý (příkladem budiž nedávné srovnání aston martinu s triumphem), jaký teprve může být pocit ze závodního automobilu té doby, například takového, který byl zrozen pro závodní dráhy?

Těžko si to umíme představit, proto si to zkusme trochu přiblížit. Jako hlavní objekt zájmu nám v tom pomůže tovární replika závodního Auto Unionu Type C z roku 1936, kterou jsme zastihli ještě v rodném domu Ferdinanda Porsche ve Vratislavicích nad Nisou, kde byla do března 2022 vystavena. Věřím, že mnozí z vás se vydali pořádný závoďák omrknout na vlastní oči, pro ty ostatní, doufám, poslouží alespoň skvělé fotografie Ondry Kroutila a stručná historie, která Stříbrné šípy od Auto Union připomene. Koho by téma zajímalo víc, můžeme jen doporučit návštěvu muzea Horch v německém městě Cvikov – z ČR je to kousek a dozvíte se mnohé.

Nyní už rychle do světa Grand Prix první poloviny 30. let. V sezoně roku 1933 spolu soupeřila zvučná jména se svými výjimečnými automobily: Bugatti Type 51, Alfa Romeo 8C 2300 Monza a samozřejmě Tipo B, Riley Brooklands, Mercedes-Benz SSK, MG K3 Magnette či Maserati 8CM, všechno krásné a plnohodnotné závodní stroje. Titul konstruktéra tehdy získala Alfa Romeo před Bugatti a Maserati. Pro zajímavost, tehdejší československou Velkou cenu 4. Masarykův okruh v Brně vyhrál už potřetí v řadě oblíbený Louis Chiron, tentokrát s Alfou Romeo Tipo B.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Diskuze (0)

Doporučujeme