Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autokatalog nové generace: Startujeme beta verzi

Diskuze (58)
Chyběl vám na Auto.cz katalog? Zde je: nový, od základu nově navržený a informačně bohatší.

Automobilky zpravidla dělí životní cyklus modelu na facelift a novou generaci. Viděno touto optikou, faceliftovali jsme Auto.cz několikrát, než jsme před rokem přišli se zcela novou generací. Některé sekce se dočkaly generační obměny později, jiné byly dočasně staženy.

Nyní pod doménou katalog.auto.cz spouštíme od základu novou generaci Autokatalogu. Na nové jádro jsme nabalili nejaktuálnější data a soubor prezentovaných údajů je širší než kdy předtím.

Zatím přicházíme s testovací, tzv. beta verzí. To neznamená, že bychom vám předkládali polotovar. Katalog je (téměř) kompletní a ucelený, teď budeme pracovat na jeho doladění. U toho můžete být i vy – návrhy na zlepšení a upozornění na chyby nám můžete posílat prostřednictvím formuláře vloženého na každé stránce.

Nic není neměnné a katalog se bude dál vyvíjet. K tomu nám pomohou i vaše podněty!

Co katalog obsahuje?

K dnešnímu dni máme v katalogu 45 značek, 476 modelů a 3806 různých aut. Jedná se o auta, která se v roce 2011 nabízí nebo nabízela na českém trhu.

Každé auto má svoji vlastní stránku, která obsahuje údaje o motoru, převodovce, jízdních výkonech, spotřebě, základních rozměrech a hmotnosti. Nechybí samozřejmě ani ilustrační fotogalerie.

Co katalog umí?

Samotná data by pochopitelně neměla velký užitek, kdyby se s nimi nedalo pracovat. Nový katalog nabízí hned tři formy práce s daty.

První možnost, říkejme ji vím, co potřebuji zjistit, je přímou cestou k technickým datům konkrétního auta. V pravém sloupci ve třech krocích vyberete značku, model a motorizaci.

Druhá cesta, té říkejme třeba hledám nějaké auto, umožňuje vyhledat všechna auta, která odpovídají zadaným kritériím. V základním hledání je osm parametrů (karoserie, velikost, palivo, výkon, poháněná kola, objem zavazadlového prostoru, spotřeba a značka), podrobné hledání přidá dalších devět (počet válců, typ převodovky, délka karoserie, počet dveří, počet míst, objem nádrže, emise CO2, hmotnost a zrychlení).

Hledat lze samozřejmě libovolnou kombinaci daných kritérií.

A pak je tu třetí možnost – porovnávání aut. Ve výsledcích hledání nebo na stránce s daty konkrétního auta můžete tlačítkem Přidat ke srovnání postupně vybrat až čtyři různá auta a porovnat jejich technická data.

Jak se s katalogem pracuje?

Cesta do katalogu vede přes adresu katalog.auto.cz, kde se nachází hlavní stránka. Zde je rozhraní pro vyhledávání. Pokud nespecifikujete žádný parametr, vyhledají se všechna auta v databázi. Pás ve spodní části obrazovky vás průběžně informuje o počtu aut, která odpovídají zadaným požadavkům.

Výsledky lze kdykoliv zúžit nebo naopak rozšířit pomocí tlačítka Upřesnit hledání. Zobrazí se formulář a v něm u zaškrtávacích políček též počet aut, který odpovídá dané hodnotě.

Kliknutím na název auta se načte stránka s jeho údaji. Přes tlačítko Nové hledání a nebo Autokatalog v záhlaví stránky se dostanete zpět na úvodní stránku.

Pokud máte v pravém sloupci v rámečku Auta ke srovnání uložena alespoň dvě auta, prostřednictvím tlačítka Porovnat auta zobrazíte stránku se srovnáním všech jejich technických údajů. Auta lze ze srovnání jednoduše odstranit všechna tlačítkem Vymazat, nebo jednotlivě křížkem u jejich fotky.

Praktická ukázka

A jak to tedy všechno funguje ve skutečnosti? Hledáme například dieselové kombi nižší střední třídy. U karoserie proto zaškrtneme kombi, v druhé části nižší střední třída a palivo nafta. Kliknutím na odkaz Vypsat 78 odpovídajících aut se zobrazí seznam všech vozů vyhovujících tomuto kritériu.

Pomocí tlačítka Upřesnit hledání můžeme výsledky dále zúžit. Například nastavit posuvník objem kufru od 450 litrů a kombinovaná spotřeba do 5 l/100 km. Kritériím odpovídá už jen 38 aut.

Tlačítkem Přidat ke srovnání zvolíme například Peugeot 308 SW 1,6 HDI (66 kW), Renault Mégane Grandtour 1,5 dCi (66 kW), Škoda Octavia Combi 1,6 TDI (77 kW) a Volkswagen Golf Variant 1,6 TDI (66 kW). Přes tlačítko Porovnat auta se pak dostaneme na stránku, kde jsou v tabulce zobrazena všechna dostupná data.

A jak využít podrobné hledání? Třeba k nalezení všech aut, která kombinují dvanáctiválcový motor a manuální převodovku

Diskuze (58)
Avatar - jozephko
12. 11. 2011 16:33
Funkcie Pridat a Odobrať by mali byť opačné
Je to perfektné. Nelogické sa mi však zdajú 2 veci:
1. vybrané autá na porovnanie by mali byť označené opačne - keď nemám vybrané žiadne autá, tak sú všetky označené zeleným pluskom, keď nejaké vyberiem, je označené červeným mínuskom. Chápem, že plus a mínu znamená, čo sa stane po kliku na dané auto, ale oveľa logickejšie by bolo, keby plusko a mínusko znamenalo aktuálny stav daného auta, t.j. či je alebo nie je zaradené do výberu.
2. nenašiel som priamo tlačítko na porovnanie vybraných áut
12. 11. 2011 09:44
Re: Vybava
Nápad je to určitě výborný, ale když vidím, že některé značky nejsou schopny udržovat aktuální ani vlastní stránky, obávám se, že u komerčního projektu třetí strany by to dopadlo ještě hůře...
Avatar - S8
11. 11. 2011 22:53
Re: Vybava
Možná si budete myslet, že jsem se zbláznil (a je mi to jedno) :-) ale vzpomněl jsem si na trilogii o básnících a o tom, co uděláme nejjednoduššího - přeložíme pacienta na plicní.... ale proč to zmiňuji, co takhle vyzvat automobilky a jejich zástupce, ať si každý doplní svoji sekci sám jak uzná za vhodné a udržuje si ji? Možná by jim to za snahu stálo, vzhledem k věhlasu tohoto serveru?????
11. 11. 2011 09:04
Re: Výborné, ale v klidu
O technických parametrech netřeba polemizovat. Spíše jsem narážel na příspěvky výše, kde byla zmiňována určitá výbava, nebo i cena na SK trhu. Toto už jsou údaje, které se mohou poměrně často měnit a udržet v tom případě aktuálnost těchto údajů bude náročnější.
10. 11. 2011 17:57
Re: Výborné, ale v klidu
Ono záleží, co je cílem. Poskytnout přehledný katalog vozů, nějaké triviální informace, nebo komplexního průvodce koupí auta, který ti vozy doporučí, nabídne ceny, třeba ti spočítá pojištění a rovnou ti sjedná schůzku u dealera? Já bych se přikláněl k první možnosti, která koresponduje se zaměřením webu.